Tränaren som plötsligt var borta

2007-10-15
Det är tufft att var tränare i ett ishockeylag. Särskilt gäller det i de högre serierna. Jag har ju under åren sett några tränare även på div.1-nivå få packa ihop och gå. Nästan alltid sker detta när laget inte lyckas och man måste utse en syndabock.

Jag blev därför mycket förvånad när jag söndagen den 14 oktober kom till Vilundahallen för att planera en ljudkrönika med Väsbys nye tränare Peter Stenqvist, som lett ett lag med sju raka segrar. Att det ”bara” var sex segrar visse jag inte när jag kom till hallen. Peters namn var borta i programmet och nu var ass. tränaren Håkan Strömberg huvudtränare.

Jag hade inför säsongstarten lyssnat till en bra intervju av Peter Stenqvist på Väsbys hemsida. Jag blev där imponerad av den ÖDMJUKHET som Peter utstrålade. När Väsby hade sin första hemmamatch träffades vi och pratade en liten stund och planerade en kommande ljudkrönika.

Jag berättade om min upplevelse om honom som ÖDMJUK. Peter frågade ”Vad tänkte du då när jag vrålade i samband med att jag tog en time-out?” Jag hade kommit lite för sent till matchen och missat detta, men fick sedan höra att många hade blivit mycket paffa. Vi bestämde att vi skulle göra ljudkrönikan en bit in på säsongen.

På Väsbys hemsida meddelar Väsbys styrelse, den 12/10, att Peter sagt upp sig, då han inte kommer överens med spelarna. Styrelsen tycker att Peter har gjort ett bra jobb men tycker tydligen att det känns skönt att Peter löser problemet genom att säga upp sig och att spelarna i laget då blir nöjda.

Jag vet ju inte all bakgrund, men för mig ter det sig mycket underligt, att laget tillsammans med styrelsen inte kunde snacka sig fram till en vettigare lösning än att Peter måste säga upp sig.

Några som jag talade med berättar att Peter gjort ett jättejobb. Han har axlat delar av den roll som den dynamiske sportchefen Olle Jansson haft under många år. Vidare att det dröjde innan Väsby fick fram en ass. tränare och Håkan Strömberg fanns på plats. Att delar av tryggheten på kansliet var borta när Tuva Berglund följt med maken ”Calle” till Sundsvall och Timrå.

Ja du Peter, som jag aldrig fick lära känna rikt, du kan bara konstatera att OTACK ÄR VÄRLDENS LÖN. Du kan ju vara stolt över att du inte fick uppleva någon förlust med Väsby hockey. Vi ses säker i någon ishall igen. Lycka till och fortsätt att vara ”ÖDMJUK”

Lennart Hanson
hanson@sr.se