Omgång 14

I och med omgång 14 spelats, har serien före jul, passerat hälften. Vita Hästen besegrar Väsby och nu skiljer det bara en poäng mellan dessa båda lag i toppen.

Arlanda vinner över Haninge och lämnar därmed över sista platsen till Järfälla, som förlorar stort mot Trångsund.

Botkyrka slår Mälarhöjden/B borta och återtar fjärdeplatsen. Skå vinner hemma mot Nacka och klättrar en placering.

SKÅ - NACKA    6 -4 ( 3-1 3-2 0-1 )
Så fick jag då se Nacka, det enda lag jag inte sett denna säsong.

Jag fick se två offensiva och skridskoglada lag. Jag fick se tio mål. Jag fick se SKÅ få utdelning på sina målchanser. Jag fick se Nacka snabbt i andra perioden hämta igen 3-1 till 3-3 för att lika snabbt åter ligga under med 6-3 när perioden var slut. Jag fick se Nacka göra allt för att åter komma tillbaka i den tredje perioden, men laget kommer inte närmare än 6-4.

Jag behövde aldrig ha tråkigt.

TRÅNGSUND - JÄRFÄLLA    8 - 2 ( 2-1 4-0 2-1 )
Trångsund spelar åter en match där det blir många mål. Mot Järfälla gör laget åtta mål och har nu på 14 matcher gjort 59 mål. Bara Vita Hästen har gjort fler med sina 63.

Järfälla är med i matchen under den första perioden. Därefter förlorar man den andra med 4-0 varför det blir mycket svårt att komma tillbaka.

Järfälla är, i och med denna förlust, nu sist i serien, något som säkert överraskar flera än mig.

MÄLARHÖJDEN/B - BOTKYRKA 2 - 5 ( 2-1 0-2 0-2 )
M/B leder efter den första perioden mot Botkyrka med 2-1. Sedan förlorar laget de två kommande perioderna med 0-2 och 0-2.

Detta gör att nu är det Botkyrka som har den fjärde och eftertraktade platsen till ALLETTAN efter jul. Det är dock hårt om de två platserna bakom Väsby och V/H. Mellan lag tra till lag sju skiljer det just nu bara fyra poäng.

ARLANDA - HANINGE    3 - 1    ( 0-0 2-0 1-1 )
När jag intervjuade Haninges tränare Per Lundström i en ljudkrönika i torsdags kände han en stor oro inför matchen mot Arlanda. Vi var båda överens om att Arlanda inte är ett lag som kommer att ligga sist i serien och halka efter.

Oron var befogad och Arlanda vinner matchen med 3-1 och lämnar nu över sista platsen till Järfälla. Haninge behåller trots förlusten sin tredje plats i serien.

VITA HÄSTEN - VÄSBY    3 - 2 ( 3-0 0-0 1-1 ) 
Inför hela 1 624 personer får V/H sin revansch för förlusten uppe i Väsby. Det blir samma siffror som i den förra matchen, där tydligen hemmaplan är viktig för dessa båda lag.

Båda lagen är förhandstippade till ALLETAN, och det skall nog till mycket för att det inte skall bli så.

V/H får en bra start och har efter period ett en ledning med 3-0. Den andra slutar 0-0. I den tredje börjar Väsby jakten på att komma i kap och är också i slutet av tredje mycket nära att göra 3-3.

För tabellen och lagen bakom är det ju bra att inte ett lag rusar ifrån. Vinst för Väsby hade ju inneburit att laget haft försprång med sju poäng till tvåan V/H och 16 till trean Haninge.

Det kan vara nog kämpigt att ha kvar 13 omgångar att spela fram till jul.

NÅGRA TANKAR OCH FUNDERINGAR EFTER 14 OMGÅNGAR 

  1. Matchen i Norrköping drog 1624 personer. De övriga matcherna i Stockholm drog tillsammans 757 personer som är mindre än hälften. Hur får vi fler personer till dessa matcher?
  2. Lagen får nu välbehövlig vila och spelar omgång 15 först den 14/11. Jag vidhåller att det är för mycket med 3 x 9 där lagen har spelare och ledare som skall hinna med något mer under veckan än att spela ishockey.
  3. Det är viktigt att de blir någorlunda jämt i tabellen i fortsättningen, så att lagen känner sig motiverade, när det under ett par veckor blir 4 matcher på en vecka.

TABELLEN EFTER 14 OMGÅNGAR

Väsby35
Vita/Hästen34
Haninge22
Botkyrka21
M/B20
Trångsund19
SKÅ18
Nacka16
Arlanda13
Järfälla11

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".