Hur mår Stockholmshockeyn just nu?

En koll i tabellerna är ingen rolig läsning.

Nu är det ett uppehåll för lagen i Allettan och Fortsättningsserien på 10 dagar. Nu kan de som vill se riktigt bra ishockey, besöka Globen och LG HOCKEY GAMES.

Det blir lite tid över under det här uppehållet, som märkligt nog gäller alla lag, oavsett serie, varför jag får tillfälle att fundera lite extra, kring de lag jag bevakar.

Jag började med att titta på tabelläget för stockholmslagen. I Elitserien ligger Djurgården på plats 7 och Södertälje på plats 8. I Allsvenskan finner jag AIK på plats 9, Huddinge näst sist och Hammarby sist. I Allettan blir det i bästa fall Väsby som går till kvalserien till Allsvenskan.

Vi leker med tanken att kvalserien kommer att bestå av Huddinge, Hammarby och Väsby.

Om inget av de tre lagen kommer på plats ett eller två så finns bara AIK i Allsvenskan nästa säsong. Så dåligt har det aldrig varit så.

Jag har verkligen stor respekt och beundran för alla de klubbar, jag bevakar i Storstockholm. Jag är imponerad av allt frivilligt arbete som finns ute i alla klubbarna. Men hur får klubbarna det att gå runt rent ekonomiskt? Det kan inte vara på publikintäkterna.

Jag kollade lite på publiksiffrorna på både Fortsättningsserien och Alletten. Om vi tar Fortsättningsserien först, så har det på det på 24 matcher kommit 3158 personer vilket motsvarar 132 personer i snitt på varje match.

Det kan vara intressant att se hur det fördelas mellan klubbarna. Bäst just nu är Wings som haft 28 procent, Skå och Trångsund 18 procent ,Järfälla 14 procent, Nacka och Botkyrka 11 procent.

I Allettan har på 5 matcher Väsby haft 2 985 åskådare, Haninge 953 och M/B 718. Väsbys snitt är nästa 600 medan Haninges är 190 och M/Bs är 144.

Vita Hästen som också kommer från serie D har på fyra matcher haft 5 562 åskådare vilket gör ett snitt 1 390.

När jag kommer till ishallarna som inte har så många åskådare, tänker jag alltid så här:

”Det är ju inte så många betalande här på matchen, så det täcker kostnaderna för domarna”

Vad kan man göra åt situationen? Hur får man fler personer att gå och titta på matcherna? Publiken kommer när det börjar bli intressant brukar jag få till svar.

Det kommer säkert ytterligare åskådare till de kommande kvalmatcherna, men det är en lång resa varje år innan vi är där så att det blir lite extra besökare på matcherna.

Det finns för mycket att välja på säger andra, när jag uttrycker min oro för lagens existens. Om klubbarna inte orkar jobba vidare, vem skall då ta hand om alla ungdomar som verkligen vill hålla på med ishockey?

Jag tror att det måste till krafttag för att Stockholmsishockeyn skall få fart igen. Låt oss alla hjälpas åt med detta, innan det är för sent att vända den nedgående trenden.

Lennart Hanson
hanson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".