Krönika: Allettan mellan våren 2008

Återgången till det gamla systemet, med att de fyra främsta lagen i två grupper i grundserierna i division 1 efter nyår bildade en ny serie kallad Allettan, blev en lyckad förändring, i förhållande till förra säsongen misslyckade försök.

Även för fortsättningsserien blev det lyckat, som jag summerat i en tidigare krönika.

Jag summerar lagen i den ordning de placerade i efter 14 matcher.

VÄSBY vinner serien på samma poäng som Valbo som har något färre plusmål. Väsby visar att de åter har ett bra lag, som bör kunna klara av Play Off 3 och få spela i kvalserien till Allsvenska. Hur lång det kommer att räcka, om laget väl är där, är svårt att förutspå. Förra året var Väsby ytterst nära Allsvenskan. Hoppas att laget når ända fram i år.

VALBO tycker jag blev seriens verkliga överraskning. I början trodde jag aldrig att de skulle komma bland det tre främsta. Men efter halva serien blev det tydligare och tydligare, att så skulle bli fallet. Valbo bör ha lika stora chanser som Väsby att gå till kvalserien.

ENKÖPING vann sin grundserie med hela nio poäng och alla trodde att de lekande lätt skulle vinna eller i sämsta fall bli två i Allettan. Nu fick laget kämpa för att komma trea. Detta medför ett extra hinder i Play Off 2, där laget möter Nacka redan lördag den 1/3 och måndagen den 3/3.

VITA HÄSTEN vann också sin grundserie och förutspåddes lika stora möjligheter att gå direkt till Play Off 3. Den fina formen före nyår försvann och V/H tappade redan i början av serien, så många poäng, så att en bra spurt räckte bara till en fjärde plats.

V/H som har nu misslyckats, lite oturligt, två säsonger i rad. Kommer den stora framgången i det tredje försöket att nå Allsvenskan?

ARBOGA blev fyra i sin grundserie. Laget gör en mycket bra Alletta och var vid flera tillfällen, på väg att blanda sig i kampen, om framför allt den tredje platsen.

MÄLARHÖJDEN/B hamnar på plats 6 i tabellen. Men det är inte det jag kommer att minnas. M/B lyckas med konststycket att i sex (6) matcher ha ett ha ett oavgjort resultat när tredje perioden är slut. I förlängningen förlorar man en, vinner en och delar fyra.

Lägg där till, att det i tre matcher, endast blir förlust med uddamålet.

Jag tycker M/B har gjort en av sina bästa säsonger på länge vilket gläder mig mycket.

BORLÄNGE hade, redan när laget kommit till Allettan, överträffat de förväntningar som fanns på laget inför denna säsong.

Tränaren Ulf Hall beskrev vid ett tillfälle sitt lag som ett korthus som lätt kunde rasa samman. Men vid några tillfällen rasade inte korthuset, vilket både Väsby och Valbo fick uppleva.

HANINGE blev det lag som lyckades sämst i Allettan. Men det kändes aldrig som om laget blev ett lag där alla andra lag kunde känna sig säkra på tre poäng.

Även Haninge kan känna sig nöjd med en bra säsong.