Krönika: Kvalserien till division 1

Det som kommer att stanna kvar i mitt minne längst vad det gäller årets kvalserie, är den helt regelvidriga lottningen. Med all respekt för att viss hänsyn skall tas till ett lag som kommer från Gotland får en kvalserie inte lottas på detta sätt.

Jag har hört att starka krafter från Gotlands hockeyförbund körde över Stockholms ishockeyförbund. Om det är riktigt eller inte låter jag vara osagt. Faktum kvarstår att Visby/Roma bara behövde resa till fastlandet på söndagar och att alla övriga matcher utom den sista spelades på fredagar i hemmahallen.

I denna kvalserie medförde denna hänsyn, till en mycket orättvis lottning, som inte blir bättre av att serien innehöll fem lag, som gör det ännu svårare att lotta på ett bra sätt.

Nedan något om de fem lagen som deltog i kvalserien

WINGS tycker jag var värda att ta sig tillbaka till ettan igen. Laget var ju bara 50 sekunder från att det i stället skulle ha varit Trångsund som fått försöka kvala sig kvar.

Laget fick först vänta tio dagar innan kvalserien drog igång, men sedan genomförde laget serien mycket bra och hade bara en förlust på åtta matcher. Det blev en tuff månad för Wings.

VISBY/ROMA skall ha en eloge för att laget kunde komma igen så starkt efter sin skrala inledning, där det i början såg ut som om laget absolut inte hade med toppstriden att göra.

Det är kul att Gotland åter har ett lag med i division 1. Det skall bli spännande att se var V/R placeras. Kommer de i serie D eller i serie F?

JÄRFÄLLA är ett lag som misslyckats med det mesta denna säsong. Förväntningarna på laget var betydligt högre från oss som bevakar lagen och säkert också från föreningen själv.

Först misslyckas laget i grundserien, därefter i fortsättningsserien och slutligen i kvalserien.

I många matcher har laget tappat i slutet av matcherna. Till slut blev det något psykiskt över det hela. Spelarna blev rädda för att misslyckas och då låser det sig lätt för hela laget.

– Vad händer NU med Järfälla? skrev Läktarexperten Pelle Björnekärr i ett SMS till mig direkt efter det att blev klart att JHC spelar i division 2 nästa år.

NYNÄSHAMN blev laget som kom att sätta färg på denna kvalserie. Laget inledde med fyra raka vinster och är ytterst nära att får minst en poäng i sin femte match i Järfälla ishall.

Sportchefen Micke Carlsson var nog både besviken och nöjd. Nöjd därför att laget hade överträffat alla förväntningar. Besviken därför att laget var så väldigt nära att lyckas med att kvalificera sig till ettan. Kanske lyckas laget redan nästa säsong. Laget är verkligen på gång.

SOLLENTUNA var det lag som drabbades värst av den urusla lottningen. Laget var liksom Nynäshamn fullt nöjd med att få spela i kvalserien. Detta var i sig en stor framgång.

Till en början hänger laget med bra, men eftersom förlusterna radas upp tröttnar laget och 1-19 i de två avslutande matcherna talar sitt tydliga språk.

Om det är möjligt skall förbundet i sin planering försöka att undvika en kvalserie som innehåller fem lag. Vid något tillfälle hade ett lag spelat tre matcher mer än ett annat lag i serien. Det är inte bra. Serien är svår att följa och det ökar inte intresset hos oss som följer matcherna eller hos den publik som är en så viktig inkomstkälla för alla lagen.

Lennart Hanson
hanson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".