Kvalserien till Allsvenskan: Avslutning (Omgång 9)

Redan i näst sista omgången blev det klart att det blir Troja/Ljungby och Mariestad som får spela i Allsvenskan nästa säsong. Huddinge och Väsby misslyckades i kvalserien och spelar i division 1 nästa säsong. Jag väljer därför att bara redovisa resultatet och i stället återger mina funderingar om lagen och vad jag tror kommer att hända framöver.

VÄSBY - HUDDINGE 5 – 6 (2-2 1-2 2-2)
Jag har följt Väsby lite extra i två säsonger. Laget var ett par minuter från Allsvenskan förra säsongen. Undrar hur de klarat sig där om de gått upp? Troligen hade laget hamnat på den nedre halvan men kanske sluppit att kvala sig kvar i serien.

I år är laget inte lika nära, men visar att laget tillhör de bättre division 1 lagen i landet. Det är kanske det som laget skall fokusera på i framtiden.

Förra året var Huddinge också tvungna att försöka kvala sig tillbaka Allsvenskan. Då gick det som en dans och laget var tillbaka innan kvalserien var färdigspelad.

I år har laget både i serien och i kvalet haft stora problem att göra mål. Det är därför något av ödets ironi att laget gör hela sex mål i avslutningsmatchen mot Väsby.

Båda lagen kommer med största sannolikhet att bli två topplag komman säsong i division 1.

TROJA/LJUNGBY - MARIESTAD 10 – 2 (3-1 2-0 5-1)
Troja/Ljungby har länge var det lag som alla trodde skulle ta sig till Allsvenskan. Laget vinner allt som skall vinnas. De vinner grundserien, allettan södra och kvalserien. Laget är verkligen värda uppflyttningen till Allsvenskan där jag tror laget kommer att klara sig bra.

Mariestad har kommit mer och mer och deras andra plats i allettan södra gör att man lägger Örebro bakom sig. Sedan går allt av bara farten. Först slår man ut Valbo. Därefter kommer ett mycket övertygande spel i kvalserien som gör att laget redan i förra omgången säkrade den Allsvenska platsen, Skall bli spännande och se hur laget klar sig i Allsvenskan. Att intresset är på topp i staden råder det ingen tvekan om. Ishockeyfeber har utbrutit och då brukar laget få allt stöd de behöver.

SLUTSTÄLLNING

TROJA/LJUNGBY17
MARIESTAD16
HUDDINGE10
VÄSBY8
ASPLÖVEN5

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".