Omgång 14 i serie D och C

Den 21/9 spelades omgång 1 i grundserierna. 42 dagar senare spelas omgång 14. Det betyder att lagen spelat en match var tredje dag. Då blir det säkert skönt med en välbehövlig paus på 10 dagar.

Det gäller dock inte Wings och Visby/Roma som ”bara” får vila i en vecka. Efter 14 omgångar förra säsongen hade Väsby 35, Vita/Hästen 34, Haninge 22 och Botkyrka 21.

Väsby håller stilen även denna säsong. Nyköping intar Vita/Hästens plats. Överraskningarna i år är Wings stora framgångar och att nykomlingen Visby/Roma hänger med överraskande bra.

SERIE D

NYKÖPING - BOTKYRKA            4 – 3  (2-1, 2-1, 0-1)

Nyköping vann det första mötet i Tumba Ishall med hela 8-3. Det blev lite jämnare i denna match. Jonas Höög reducerar till 1-2 i första perioden och Fredrik Johansson till 2-3 i den andra, men inför tredje perioden har Nyköping ändå en ledning med 4-2.

Botkyrka vill inte ge sig och i mitten av tredje perioden reducerar Jimmie Kreuzahler till 3-4.

Närmare än så kommer man inte, trots att man kan spela med en spelare extra de sista 41 sekunderna när man tar ut sin målvakt.

NACKA – WINGS                             2 - 6  (2-2, 0-2, 0-2)

I det första mötet mellan dessa båda lag blev det bara ett mål och det gjordes av Wings och gav tre poäng.

Det ser till en början ut att åter bli en jämn match. Sami Pitkänen gör Wings första mål och David Cederbäck de andra. Kvittering till 2-2 sker genom att Marcus Milemark gör två mål.

I andra perioden drar Nacka på sig flera utvisningar. I spel fem mot tre tar Wings ledningen igen när Erik Fridlund gör 3-2. I spel fem mot fyra ökar Patrik Gustavsson till 4-2.

När endast tre minuter återstår av tredje perioden fastställer Martin Gudmundsson slutresultatet till 6-2 genom att göra två mål. Wings tar ytterligare en trepoängare, behåller sin tredje plats och har nu fem poängs försprång till fyran i tabellen.

SKÅ – VISBY/ROMA       3 – 4  (1-1, 2-0, 0-2, 0-0, 0-1)

När Skå åkte till Gotland i det första mötet fick man återvända hem med en förlust med hela 2-8.

Skå skulle behöva en seger för att få tillbaka lite självförtroende. Det börjande bra då Viktor Wernström gav hemmalaget ledningen redan efter tre minuter. Sex minuter senare kvitterar V/R.

Andra perioden börjar med att V/R drar på sig tre utvisningar på mindre än två minuter. I spel fem mot tre gör Rikard Ferngren 2-1 och Rikard Wern ökar till 3-1 i spel fem mot fyra. Detta resultat står sig perioden ut.

I tredje perioden är det V/R som drar nytta av två utvisningar som Skå drabbats av och plötsligt står det 3-3 när det återstår tio minuter.

Det blir inga fler mål utan matchen går till förlängning. För V/R är detta sjätte gången det blir förlängning och av dessa är det tre matcher som måste avgöras med hjälp av straffläggning. Så blev det i denna match, där lagen börjar med att lägga tre straffar var.

Skå missar sina båda första straffar och V/R gör mål på sina båda och kan åka hem till Gotland med två poäng medan Skå bara får en poäng, trots att det såg så lovande ut inför den sista perioden.

MÄLARHÖJDEN/B - HANINGE       1 – 3  (0-1, 1-0, 0-2)

Haninge tar ledningen i första perioden genom Joakim Andersson och i den andra perioden kvitterar Tony Ivarsson.

Haninge avgör matchen med två snabba mål på 31 sekunder i period tre. 2-1 gör Ted Hedstrand när M/B har en spelare utvisad. 3-1 gör Jesper Nordlander.

Haninge får tre viktiga poäng för att inte tappa kontakten med lagen ovanför i tabellen.

VÄSBY – TRÅNGSUND       4 – 3  (2-1, 0-0, 1-2, 0-0, 1-0)

Väsby vann en klar seger med 6-2 i det första bortamötet. Därefter har Trångsund blivit bättre och bättre, medan Väsby är lite upp och ner.

Väsby tar ledningen genom Patrik Blomberg. Trångsund kvitterar till 1-1 genom Fredrik Nyberg. Väsby tar ledningen igen genom Eric Örnberg.

Andra perioden blir mållös och matchen står och väger. Nästa mål kommer att bli viktigt.

Kvitteringen kommer redan efter 31 sekunder i period tre när Pierre Stenning gör 2-2.

3-2 till Trångsund gör Fredrik Nyberg nio minuter senare när laget har en man i utvisningsbåset.

Väsby har en förmåga att alltid komma tillbaka, gör så även denna match och när endast 70 sekunder är kvar av perioden kvitterar Nicolai Chamizo till 3-3.

Det är andra matchen i denna omgång som slutar 3-3 och går till förlängning. Där blir det inga mål i förlängningen så det blir straffläggning.

Det behövs hela trettiofyra (34) straffar för att få fram en segrare som får extra poängen.

Det lär bli ett svårslaget rekord och hur svårt det är att göra mål på straff i ishockey visar att endast sju går i mål. Den som gör att Väsby får sin extra poäng är Eric Örnberg.

TABELL EFTER 14 OMGÅNGAR:
NYKÖPING           36
VÄSBY                32
WINGS                28
VISBY/ROMA        23
BOTKYRKA           19          
TRÅNGSUND        18
M/B                     17
HANINGE             16
NACKA                15
SKÅ                      6

OMGÅNG 15 DEN 12/11:
BOTKYRKA – MÄLARHÖJDEN/B
HANINGE – VÄSBY
TRÅNGSUND – NYKÖPING
SKÅ – NACKA
WINGS – VISBY/ROMA ( 9/11 )

SERIE C

BÅLSTA - JÄRFÄLLA              6 - 2  (2-1, 1-0, 3-1)

Första mötet mellan dessa båda lag slutade med en seger med 3-0. Det var också Järfällas första seger efter att ha inlett med fyra raka förluster.

Inför detta möte ligger Bålsta på placering fem med 22 poäng och JHC på placering åtta med 13 poäng.

I början av den första perioden kvitterar Henrik Pettersson till 1-1 men Bålsta har ledning med 2-1 inför den andra perioden. 

Den ser ut att bli mållös i den andra perioden men när det är 34 sekunder kvar ökar Bålsta sin ledning till 3-1.

JHC får starta period tre med att spela fem mot tre. Daniel Sahlman utnyttjar detta tillfälle och reducerar till 3-2. Järfälla får ytterligare tillfällen att spela 5-3 men lyckas inte göra fler mål utan det blir Bålsta som gör ytterligare tre mål och vinner med 6-2.

Järfällas tränare Kai Nurmi summerar matchen så här:

– Vi måste börja vinna fler bortamatcher. Vi fick ju fler möjligheter att avgöra men misslyckades. Bålsta fick energi genom att de lyckades stå emot. Det skall bli skönt med ett uppehåll nu när vi också fick två spelare skadade.                                                                     

OMGÅNG 15 DEN 12/11:
JÄRFÄLLA – ESKILSTUNA 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista