Krönika: Slutspurt i Allettan och fortsättningsserien

Då serierna med några få undantag har tagit paus, lämnar här Lennart Hanson en analys av Allettan och fortsättningsserien så här långt.

Allettan:

Det är fem omgångar kvar av Allettan och av de åtta lagen så har sex lag fortfarande möjlighet att komma på platserna ett, två eller tre som leder till fortsatt spel. Det tråkiga för mig som bevakar lagen i Stockholm är att båda ”mina” lag är avsågade.

Väsby, som tidigare säsonger har varit bland topplagen, har inte varit sig likt denna säsong Jag fick den känslan redan i grundserien, även om laget ändå placerade sig på andra plats.

Wings gjorde en mycket bra grundserie och kände säkert en stor lättnad över att inte behöva var med om att få spela en kvalserie tillbaka till division 1, som laget fick uppleva förra året.

Nyköping var helt suveräna i grundserien och var det lag som tog mest poäng bland alla sex grupperna. Så hände det något i klubben vid årsskiftet. Laget stod inte att känna igen i första halvan av Allettan. Nu har laget kommit igång igen och nu börjar tränaren Fredrik Söderstöm hoppas på fortsatt spel igen. Två omgångar tillbaka hade han mer eller mindre givit upp.

Visby/Roma är laget som har satt färg på hela serien. Det är ett härligt lag med mycket medgång just nu. Först så snuvar laget Botkyrka på sista platsen i Allettan precis på mållinjen. Att laget skulle kunna göra bra matcher i sin hemmahall misstänkte vi alla. Att laget skulle dela första platsen med Valbo efter nio omgångar var det nog inte många som trodde. Kommer laget att ta poäng under kommande helg, då de spelar på borta plan mot Arboga på lördag och mot Valbo på söndag, då är de värda att få spela antingen Play Off 2 eller till och med Play Off 3.

En sak kan vi nog redan nu konstatera och det är, att lagen från serie C, har i året varit klart bättre än lagen från serie D.  

Fortsättningsserien:

I fortsättningsserien står kampen mellan Nacka och Botkyrka, om vilket lag som skall få spela Play Off 1. Där väntar något av lagen Borlänge, Bålsta eller Linden. Vilket av de båda lagen det blir, kan mycket väl avgöras först i sista omgången. Om det blir Nacka så gör laget om samma bedrift som de gjorde förra säsongen och Botkyrka faller på mållinjen som de gjorde förra säsongen. Skall Botkyrka lyckas bryta förbannelsen?

Skå har länge varit medvetna om att det blir till att försöka kvala sig kvar i division 1. Jag tror att laget kommer att klara av detta. Ytterligare ett lag måste kvala sig kvar. Vilket blir det?

Mälarhöjden/B får anses klara för division 1, även om de inte är 100 % klara ännu.

Trångsund klarade sig 2008 undan kvalserien genom ett mål när endast 50 sekunder var kvar av sista matchen. Blir det samma sak i år? Laget är för bra för att behöva ställa till det så här.

Haninge spelade förra året i Allettan. I år har laget haft det svårt och förlorat många jämna matcher. Risken är stor att laget får försöka kvala sig kvar denna säsong.

Det kommer att bli en mycket hård och jämn kvalserie där lag som Vallentuna, Nynäshamn och Lidingö också vill spela i division 1 nästa säsong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista