Krönika: Summering av säsongen 08/09

Första veckan i april var alla kvalserier som berörde ”mina” lag färdigspelade. För min del innebar det att jag fick tre nya lag att bevaka vad det gäller spel i division 1 och ansvarar numera för bevakning av tio stockholmslag.

Från Allsvenskan kom Huddinge och från division 2 Nynäshamn och Vallentuna. Nedflyttade till division 2 blev Haninge och Skå. Nedan följer en kort sammanfattning om alla tolv lagen.

LAGEN FRÅN SERIE D: 

VÄSBY
Redan från början förstod jag att Väsby inte skulle kunna upprepa sin bedrift att ta sig till kvalserien till Allsvenskan.

Laget tog sig programenligt till Allettan. Där visade det sig att lagen från serie C var klart bättre och Väsby hamnade på näst sista plats.

WINGS
Förra året var Wings tvungna att kvala sig kvar i division 1. I år blev laget seriens verkliga överraskning genom att ta sig till Allettan, där det i år bara blev två stockholmslag.

Laget kom trea i grundserien och även om det blev en sista placering i Allettan så kan laget vara mycket stolta över en fin säsong.

BOTKYRKA
Botkyrka stupar på mållinjen, när laget i sista matchen i grundserien mycket överraskande förlorar mot Skå och missade precis som förra året chansen att få spela i Allettan.

Laget tog sig till slut till Play Off 1 genom att vinna seriefinalen mot Nacka. Botkyrka mötte Borlänge och blev utslagna genom två udda måls förluster.

NACKA
Nacka följde exakt samma mönster som förra säsongen. Laget börjar lite trevande men kommer mer och mer, även om det var en bit till spel i Allettan.

I fortsättningsserien såg det länge ut som om laget skulle få spela Play Off 1. Laget tappade på slutet och det blev därför Botkyrka som fick chansen.

MÄLARHÖJDEN/BREDÄNG
M/B var det lag som var klart ojämnast under säsongen. Laget varvade kanonmatcher med riktig usla matcher. Ett tag såg det ut som om laget skulle måsta kvala sig kvar.

Lagets slutspurt i fortsättningsserien var mycket bra och det märkliga inträffade, att om M7B vunnit sin sista match mot Haninge så hade det blivit M/B som spelat Play Off 1.

TRÅNGSUND
Trångsund är också ett lite gåtfullt lag. Förra säsongen var laget bara sekunder från att måsta kvala sig kvar i division 1. Ett tag såg det ut som om det skulle bli samma sak igen.

Det gällde inte sekunder denna gång, men laget var tvunget att vinna sin sista match i fortsättningsserien om Haninge vanna sin mot M/B. Det blev seger och fortsatt spel i Ettan.

HANINGE
Haninge gör en klart godkänd grundserie och placerar sig framför M/B, Trångsund och Skå.

Därefter går inget lagets väg, utan verklig otur följer laget hela vägen fram till nedflyttning.

I kvalserien sista omgång, gör laget de åtta mål som behövs, om Vallentuna skulle bli poänglösa i sin sista match. Under dryga två minuter gällde detta, men det blev tvåan till slut ändå.

SKÅ
När jag såg Skå i början av säsongen var jag övertygad om att laget skulle klara sig kvar i division 1 ytterligare en säsong. Det blev 14 poäng i grundserien men -77 i målkvot.

Laget var det enda lag som bytte tränare i serie D. Det blev inte så mycket bättre och i fortsättningsserien blev det bara två poäng. I kvalserien till Ettan kom laget sist.

LAGET FRÅN SERIE C, JÄRFÄLLA:
JHC klarade inte kvalet till Ettan förra säsongen men blev erbjuden en friplats i serie C. Laget kallade in Kai Nurmi som tränat laget tidigare. Lagen i serie C bedömdes som mycket starka. 

Laget fick en svår uppgift i serie C och inte blev det lättare när laget bytte tränare. Att JHC lyckades kvala sig kvar, berodde mycket på, att kvallagen från tvåan var mycket svaga lag.

LAGEN FRÅN ALLTVÅAN:

NYNÄSHAMN
Nynäshamn var ytterst nära att kvala sig upp till division 1 redan förra säsongen. Då föll laget på mållinjen, när man förlorade sista matchen mot Visby/Roma, som tog plats nummer två.

I år såg laget till att detta inte fick upprepas och vinner kvalserien genom att inför 886 personer i sin sista match besegra Haninge. Det är över 30 år sedan laget var så högt upp.


VALLENTUNA
För några säsonger sedan låg VBK i Allsvenskan. Förra säsongen lyckades laget inte ta sig till kvalserien upp till ettan. En storsatsning med Robert Nordmark som sammanhållande länk såg länge ut självklar succé.

Nu kom laget undan med blotta förskräckelsen och om laget inte lyckats ta en poäng i sista matchen mot Lidingö hade det blivit spel i tvåan en säsong till.


LAGET FRÅN ALLSVENSKAN, HUDDINGE:
Huddinge är ett lag som känns för bra för att spela i division 1. Samtidigt känns laget som för svagt för att spela i Allsvenskan.

Denna säsong har laget hängt med bra i Allsvenskan, men när laget för fjärde gången måste kvala sig kvar i serien blev det för svårt. Det var ju extra svårt denna gång då det bara var ett enda lag som kunde ta sig till Allsvenskan.