Omgång 16 i serie 1D blir komplett + tjuvstart i omgång 17

Inför denna omgång känns det som två lag blir mer och klara för Allettan. Det är förhandstippade Huddinge och Nyköping, två lag som tidigare har spelat i Allsvenskan.

Sex lag slåss om de två resterande platserna, ja det är faktiskt fortfarande ytterligare tre lag som har möjlighet att ta sig till Allettan även om det just nu ter sig lite otroligt.

Det blir lite rörigt igen fram till den sista omgången. Av de matcher som spelades denna söndag tillhör matchen Nyköping – Visby/Roma omgång 17. 

VALLENTUNA – NACKA          5 – 1  (0-0, 2-0, 3-1)

Jag såg matchen tillsammans med Läktarexperten.

Både VBK och Nacka är lag som är mer framgångsrika i sina hemmahallar. Nacka vann därför logiskt det första mötet hemma med 2-1.

VBK vinner returmötet med lite större marginal.  I de första två perioderna är det hela tiden mer vilja och glöd hos VBK. Den första perioden är mållös, men i den andra blir utdelningen två mål, varav det första kommer i power play.

I den tredje perioden kommer Nacka tillbaka in på isen som ett helt ”nytt” lag. Det blir en intensiv press mot Vallentuna duktige målvakt Viktor Åkerlund och reducering till 2-1 kommer efter fyra minuter. Nacka ångar på och en kvittering hänger i luften.

Då vänder det igen och i mitten av perioden får Alexander Stenström i VBK ett friläge, som han förvaltar, genom att göra 3-1.

Luften gick ur Nacka och Henrik Pettersson i VBK gör två mål och fastställer segersiffrorna till 5-1.

På möter Vallentuna Järfälla borta. VBK har revansch att fodra för förlusten med hela 4-9.

Läktarexperten filmar en intervju med en tränare och spelare som kommer under måndagen.

NYNÄSHAMN – HUDDINGE    3 - 5   (1-0, 1-3, 1-2)

I det första mötet mellan lagen pressade Nynäshamn Huddinge och förlorade först i förlängningen med 3-2 och fick med sig en poäng hem.

Även i det andra mötet gör Nynäshamn åter en bra match. Laget har ledning med 1-0 och 2-1 och lyckas med att kvittera till 3-3 i mitten av den tredje perioden

Det hade mycket väl ha blivit en match som gått till förlängning, om inte Nynäshamn hade låtet Huddinge göra 4-3 endast 40 sekunder efter sin kvittering. Ytterligare två minuter senare får Huddinge en straff som ger laget ledning med 5-3.

Nynäshamn ger sig inte och laget tar därför i slutet av matchen ut sin målvakt. De får till och med spela 22 sekunder med sex utespelare mot Huddinges fyra.    

Det hjälper dock inte utan Huddinge vinner med 5-3 och inkasserar ytterligare tre poäng.

VÄSBY – BOTKYRKA 4 – 5  (3-1, 0-0, 1-3, 0-0, 0-1)

I det första mötet mellan lagen vann Väsby med 5-3.

Kvällens match inleds med att Botkyrka tar ledningen med 1-0 efter fem minuter. Väsby kvitterar och innan perioden är slut har laget skaffat sig en ledning med 3-1.

Andra perioden blir mållös och när Väsby tar ledningen med 4-1 när det gått fem minuter av den tredje perioden, är nog de flesta övertygade om att det skall bli seger för hemmalaget.

Botkyrka gav dock inte upp slaget och innan halva perioden gått har Botkyrka lyckats reducerat till 4-3.

När det är mindre än en minut kvar tar Botkyrka ut sin målvakt och lyckas med att sju sekunder senare kvittera till 4-4.

Förlängningen på fem minuter blir mållös. Staffläggning vidtar för att kunna utdela extrapoängen. Det behövs hela åtta straffar innan någon spelare lyckas göra mål. Det är Johan Lorraine som ser till att Botkyrka får med sig två vikta poäng i sin jakt på en plats i Allettan.

MÄLARHÖJD/B – JÄRFÄLLA  2 – 5  (0-2, 0-1, 2-2)

M/B vinner det första mötet med hela 7-3. Denna vinst är den enda trepoängare som laget lyckas med. Laget har nu sex poäng och det skiljer efter dagens match hela tolv poäng upp till nästa lag som är just Järfälla.

Det är trist när ett lag halkar efter så mycket. M/B följer samma mönster hela tiden. Laget gör mål och det finns ytterligare tre lag som gjort ungefär lika många mål. Laget lyckas bäst i den tredje perioden.

Järfälla är uppenbart på uppgående och nu är laget ifatt två av lagen framför i tabellen. Nu är det bara en poäng upp till Trångsund och Vallentuna som laget möter redan på onsdag.

NYKÖPING – VISBY/ROMA    4 – 3  (2-0, 1-1, 0-2, 1-0)

Denna match tillhör omgång 17.

Efter fredagens seger mot Trångsund sa tränaren i V/R André Lundholm så här:

”Vi kommer att ge Nyköping en match trots att vi vet att de är urstarka just nu.”

Det blev som Andre lovade. V/R blir det lag som först lyckas med att ta poäng mot Nyköping på åtta matcher. Det blev bara en poäng då Nyköpings Emil Mårtensson gör segermålet redan efter 38 sekunder i förlängningen.

V/R vinner den tredje perioden med 2-0 och kvitterar Nyköpings ledning med 3-1 till 3-3.

V/R skall känna sig nöjda med fyra poäng på tre dagar, även om laget nog gärna velat åka hem från Nyköping med två poäng.

TABELLEN Omgång 16:
OBS Nyköping och Visby/Roma har spelat 17 matcher

Placering/Lag/Poäng/Målkvot/Match
1         HUDDINGE               40        50           16
2         NYKÖPING               33         30           17
3         BOTKYRKA               30         8            16
4         WINGS                     27         5            16
5         VISBY/ROMA            26         11           17
6         VÄSBY                     25           6           16
7         NYNÄSHAMN             24          5           16
8         NACKA                     24         -8           16
9         VALLENTUNA             19        -21          16
10       TRÅNGSUND             19         -21          16
11       JÄRFÄLLA                  18         -15         16
12       MÄLARHÖJDEN/B         6         -47         16

OMGÅNG 17 25/11 :
BOTKYRKA - WINGS
HUDDINGE – VÄSBY
NACKA - NYNÄSHAMN
JÄRFÄLLA - VALLENTUNA
TRÅNGSUND – MÄLARHÖJD/B