Trångsund-Väsby 14/2. Foto: Kari Siltala.

Omgång 12 i Fortsättningsserien 1D

Det återstår tre omgångar av Fortsättningsserien och fortfarande finns det mycket spänning kvar.

Visby/Roma, Väsby och Botkyrka kämpar om den första platsen som leder till Play Off 1 mot det lag som kommer på fjärde plats i AllEttan Mellan.

Nacka, Vallentuna och Järfälla försöker komma på fjärde plats eller bättre för att slippa spela en tuff kvalserie för att åter ta sig tillbaka till division 1.

Avslutningen i Fortsättningsserien ser ut att bli riktigt spännande.

VALLENTUNA – JÄRFÄLLA     4 – 3  (1-1, 1-2, 1-0, 1-0)

Detta är en nyckelmatch inför de avslutande omgångarna i serien. Om VBK vinner och samtidigt Nacka förlorar hemma mot Visby/Roma så intar VBK fjärde platsen i tabellen.

Om Järfälla vinner och Nacka förlorar så skiljer det fyra poäng mellan Nacka och JHC. Detta blir extra raffinerat då Nacka och JHC möts i nästa omgång.

Jag valde att se denna match och före matchstart träffade jag först Järfällas tränare Mikael Forsberg.

LH: Hur går dina tankar så här tio minuter före nedsläpp?

MF: – Det är bara en tanke som gäller nu. Vi måste vinna, för annars vet vi redan nu att det blir kvalserien som gäller.

Ute vi rinken hittade jag materialförvaltaren Yngvar Söderström som också har fört statistik på klubbens alla matcher under de senaste 20 åren.

LH: Jag förutsätter att du var med i Visby, när ni vann med hela 5-1. Varför har ni spelat så bra mot Visby/Roma?

YS: – Det är ett lag som har en spelstil som passar oss mycket bra.

LH: Hur passar Järfälla er spelstil?

YS: – Deras spelstil passar oss inte alls. Vi har alltid haft svårt mot JHC och idag är jag extra nervös för hur det skall gå, nu när det gäller så mycket. Vi har ingen bra statistik på JHC.

Matchen:
Jag fick se en mycket spännande match, som måste avgöras i förlängning.
Jag fick se Järfälla ge allt vad de kunde för att ta vara på chansen att slippa kvalserien.
Jag fick se ett Järfälla vara klart bättre under de två första perioderna
Jag fick se VBK kvittera den 3-1 ledning som JHC hade efter två perioder. 3-3 kom dessutom när VBK hade en spelare i utvisningsbåset.
Jag fick se JHC vara ett hårsmån ifrån att vinna med 4-3 när laget de 91 sista sekunderna fullkomligt bombarderade Viktor Åkerlund i VBK när VBK hade en spelare utvisad.
Jag fick se fullkomligt otroliga räddningar av Viktor och frågade mig själv flera gånger hur VBK lyckades freda sitt mål.
Jag fick se Alexander Stenström i VBK avgöra när det gått två minuter av förlängningen.

När jag träffade Vallentunas tränare Charlie Thermaenius gav jag honom min bild av matchen.

LH: När serien vände köpte du en grammofonskiva som givit er fyra raka vinster. I dag såg det ut som om du halva matchen hade satt skivspelaren på fel hastighet = 33 varv. I slutet av andra perioden upptäckte du detta och ökade hastigheten till den rätta = 45 varv.

CT: – Det var en mycket bra liknelse. Det var så det kändes första halvan av matchen. Synd att vi inte upptäckte det tidigare, men vi lyckades ända gå ifatt och kvittera.

LH: Nu har ni lyckats komma på den övre halvan i tabellen och har möjlighet att slippa kvalserien.

CT: – Det känns så befriande och det som känns extra bra är att nu har vi ödet i våra egna händer och slipper förlita oss på resultaten i andra matcher, avslutar en överlycklig Charlie.

NACKA – VISBY/ROMA              0 – 7  (0-2, 0-2, 0-3)

Om Nacka lyckas vinna denna viktiga match så kanske laget får lite andrum beroende på utgången i matchen VBK-JHC. En vinst skulle också skapa möjligheter för Väsby att åter ta sig upp på första plats i tabellen.

Vid vinst har V/R skaffat sig ett mycket bra utgångsläge för att ta hem seriesegern och få spela Play Off 1.

Visby/Roma kom tillbaka med besked efter förlusten i omgång 11 mot Vallentuna och besegrade Nacka med hela 7-0. Matchen hade två stycken tvåmålsskyttar i William Meander och Mattias Forsberg. Vidar måste nämnas att andra perioden blev mycket stökig med ett stort antal utvisningar. Perioden tog hela 47 minuter att spela att jämföra med den första perioden som tog 28 minuter.

Resultatet innebär att V/R behåller sin ledning i serien med två poäng till godo på Väsby.

För Nackas del innebär resultatet att laget inför de två avslutande omgångarna är på femte plats som innebär risk för en kommande kvalserie.

TRÅNGSUND – VÄSBY                2 – 4  (0-2, 2-1, 0-1)

Trångsund gjorde en mycket bra match mot Nacka i förra omgången och var mycket nära att få med sig minst en poäng. Väsby krossade fullkomligt Botkyrka med 7-0 men är ju lite upp och ner just nu.

Trångsund visar åter att laget mycket väl kan lyckas kvala sig kvar i division 1. Väsby leder med 3-0 när det gått fyra minuter av den andra perioden men när perioden är slut står det 2-3 på anslagstavlan.

När det gått sju minuter av den tredje perioden drar Trångsund på sig två utvisningar och i spel fem mot tre avgör Eric Örnberg när han gör sitt andra mål för dagen som ger en seger med 4-2.

Väsby fortsätter att jaga Visby/Roma men måste förlita sig på att V/R tappar poäng mot antingen Botkyrka i nästa omgång eller mot M/B i sista omgången.

BOTKYRKA – MÄLARHÖJD/B   4 – 2  (2-0, 1-2, 1-0)

Botkyrka kan bli indragen i kampen om den fjärde platsen och bör nog försöka säkra tre poäng mot M/B som nu vet att det är kval tillbaka division 1 som gäller när serien är färdigspelad.

Botkyrka tar tre mycket viktig poäng för att slippa kvalserien. Laget fick kämpa för sina poäng. Botkyrka hade en ledning med 2-0 efter den första perioden men i mitten av den andra var M/B ifatt och kvitterade till 2-2.

Christoffer Holm blev matchvinnare för Botkyrka genom att göra 3-2 dryga minuten efter att M/B hade kvitterat. Christoffer gör sedan det viktiga 4-2 målet när det är sex minuter kvar av matchen.

Botkyrka är dock ännu inte på den säkra sidan för att slippa kvalserien. Två tuffa matcher återstår där laget först möter Visby/Roma borta och i sista omgången Vallentuna i Tumba Ishus.

TABELLEN EFTER 12 OMGÅNGAR:
VISBY/ROMA    34 P
VÄSBY             32 P
BOTKYRKA       30 P
VALLENTUNA     25 P
NACKA             24 P
JÄRFÄLLA          18 P
MÄLARHÖJD/B   14 P
TRÅNGSUND      10 P

OMGÅNG 13 DEN 17/2
VÄSBY -  MÄLARHÖJD/B
VALLENTUNA - TRÅNGSUND
JÄRFÄLLA - NACKA
VISBY/ROMA – BOTKYRKA  (19/2)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".