1 av 8
Kari Siltala har tagit bilderna från matchen Nacka-Väsby 3/10.
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Omgång 5 i serie 1D (3 oktober)

Den femte omgången är uppdelad på två dagar där två matcher spelades redan på fredag.

Visby/Roma vinner sin tredje raka hemmamatch när de besegrar Nynäshamn. Nyköping råkar ut för sin första hemmaförlust när Wings vinner sin tredje raka seger.

De tre resterande matcherna spelades två dagar senare och då hade jag följande funderingar. Har Järfälla någon chans mot Huddinge? Kan Vallentuna ta sina första poäng mot Botkyrka? Nacka mot Väsby bör bli den jämnaste matchen.

VISBY/ROMA – NYNÄSHAMN     4 – 2  (1-0, 3-0, 0-2)

Visby/Roma har denna säsong fått en bra start. Efter fyra omgångar har laget nio poäng och enda förlusten är den mot Huddinge där V/R fick åka hem till Visby utan att ha lyckats göra ett enda mål.

Nynäshamn tog fem poäng på de två första omgångarna, men därefter har det låst sig och laget har inte lyckats göra något mål på sex perioder.

Det är två lag som möter varandra där båda vill få igång målskyttet igen. I den första perioden blev det endast ett mål och det dröjde ända till det endast var 41 sekunder kvar av första när V/R gör 1-0 genom Simon Cederborg-Nilsson.

När det gått sex minuter av den andra perioden ökar Emil Wahlberg till 2-0 och fem minuter senare står det 4-0 på anslagstavlan. I det läget beslutar sig Nynäshamn för att byta målvakt. Även om det är bra om laget håller tätt bakåt så är det framåt som laget måste lyckas, för att spräcka nollan i målprotokollet. Snart har det gått åtta perioder utan något mål och laget har nu slagit Wings tidigare rekord denna säsong med sju mållösa perioder. När skall förbannelsen släppa?

Niclas Lehmann bryter Nynäshamns förbannelse när han reducerar till 4-1. Sex minuter senare förvaltar han ett straffslag genom att säkert göra ytterligare ett mål och ställningen blir då 4-2.

Några fler mål blir det inte för Nynäshamn eller V/R utan V/R har ny 12 poäng av 15 möjliga. Nynäshamn får glädjas åt att nollan spräcktes och att laget vann sista perioden med 2-0.

Direkt efter matchen ringde jag upp tränaren i V/R André Lundholm:

LH: Försök att sammanfatta matchen.

AL: Nynäshamn börjar mycket bra de första fem minuterna. Skönt att vi får göra 1-0 innan perioden är slut.

LH: Ni vinner andra perioden med 3-0.

AL: I andra perioden är vi klart bättre och lyckas göra tre mål.

LH: I det läget byter Nynäshamn målvakt. Var han orsaken till tre mål?

AL: Han var inte dålig på något sätt. Nynäshamn ansåg väl att de måste göra något. Det var ännu märkligare när de bytte tillbaka igen när det bara var en minut kvar av sista perioden. Det var bara ett sätt att vinna tid. Nynäshamn som lag borde ha tilldelats en utvisning för detta.

LH: Kände du oro för att Nynäshamn skulle kunna nå en kvittering?

AL: När Nynäshamn gjorde sitt andra mål på straff tog jag time out. Vi beslöt oss för att försöka stänga matchen redan här och jag tycker vi lyckades med detta och spelade säkert sista delen av den tredje perioden.

LH: På söndag är det Wings borta. Wings ser ut att ha kommit igång igen efter en dålig start.

AL: Det blir en svår nöt att knäcka men jag tror vi har en god chans, avslutar Andre vårt telefonsamtal.

NYKÖPING – WINGS                    2 – 3  (0-0, 1-1, 1-2)

Nyköping har denna säsong fått en mycket bättre start än starten 2009. Efter fyra omgångar har laget nio poäng och där det lag som tillsammans med Visby/Roma jagar Huddinge som så här långt har full pott med tolv poäng.

I Nyköping får publiken vänta över halva matchen på det första målet. Det är Oskar Kjellberg som ger Wings ledning med 1-0. När det är 90 sekunder kvar av andra perioden kvitterar Kim Ericson till 1-1. Det resultatet står sig perioden ut.

Det har gått endast tolv sekunder av sista perioden när målkungen Emil Mårtensson ger Nyköping ledningen med 2-1. Ledningen varar endast 55 sekunder då Viktor Helander i Wings kvitterar till 2-2. Sju minuter senare ser Rikard Carlstedt till att Wings får ledning i matchen för andra gången då han gör 3-2.

Det blir ett spännande slut av matchen. När det är en minut kvar av sista perioden får Wings en spelare utvisad. Fem sekunder senare tar Nyköping ut sin målvakt men trots att det blir spel sex mot fyra så lyckas laget inte få till en kvittering.

Wings tar sin tredje raka vinst och har nu lika många poäng som Nyköping, det vill säga nio poäng.

Wings är farten igen redan om två dagar när Visby/Roma kommer till Pinbackshallen.

Nyköpings nästa match är om fem dagar när laget åker till Nynäshamn.

BOTKYRKA – VALLENTUNA   7 – 4  (4-2, 2-0, 1-2)  

Botkyrka har vunnit sina båda hemmamatcher men förlorat sin båda bortamatcher. Vallentuna har förlorat samtliga sina matcher.

Jag funderade mycket kring om Botkyrka skulle vinna ytterligare en hemmamatch eller om Vallentuna skulle ta sina första poäng.

Botkyrka vinner den målrika matchen där publiken fått se fyra mål redan de sju första minuterna. Ställningen var då 2-2. VBK hade innan 2-2-målet för Botkyrka vänt underläge 0-1 till ledning 2-1.  Andra delen av perioden är det Botkyrka som för matchen och kan gå till pausvila efter första perioden med ledning 4-2.

Christoffer Odljung i Botkyrka gör två mål i den andra perioden och eftersom han gjorde ett i första perioden blir han tremålsskytt. Det står 6-2 till Botkyrka när andra perioden är slut och matchen är i praktiken avgjord.

VBK vinner den sista perioden med 2-1 men laget är fortfarande utan poäng denna säsong. Det gäller att ta nya tag när laget möter Nacka i Vallentuna Ishall på onsdag.

Botkyrka har skrapat ihop nio poäng men på onsdag tror jag inte det blir några när laget åker till Huddinge.

NACKA - VÄSBY                     6 – 2  (0-0, 2-1, 4-1)

Nacka spelar ofta bra i sin hemmahall och där tar laget många av sina poäng. I förra omgången blev det dock förlust mot Wings.

Väsby har fyra poäng så här långt men vill nog gärna fylla på med ytterligare några poäng.

Nacka vinner en mycket märklig match som är jämn tills det är mindre än fem minuter kvar av matchen.

Så här sa Tony Boström Nackas egen Eldsjäl när han beskrev det hela:

TB: När Väsby reducerar till 3-2 var jag övertygad om att nu blir det en tuff avslutning för oss. Så är det vi som gör tre mål på 104 sekunder. Det blev en helt otrolig avslutning, även för mig som har varit med om det mesta, summerar Tommy.

JÄRFÄLLA – HUDDINGE         1 – 6  (0-3, 0-2, 1-1)

När jag valde vilken match jag skulle bevaka valde jag denna mach för att få se det suveräna Huddinge som gjort 24 mål och bara släppt in tre under de första omgångarna.

Skulle Järfälla verkligen kunna bjuda på hårt motstånd? Varför inte, laget vann ju mot Nyköping som är seriens andra favoritlag.

Jag kom en minut för sent till matchen och när jag kom in i ishallen hade Huddinge redan tagit ledning med 1-0. Hur skall det här sluta, var min första tanke.

JHC gör en bra första period och var ytterst när att kvittera innan Huddinge i slutet av perioden gör två snabba mål.

Huddinge vinner period två med 2-0. Laget är stundvis briljanta, men långa stunder är laget som ett typiskt lag i division 1.

Den sista perioden var det mest spännande om Huddinges målvakt Henrik Tojkander skulle lyckas hålla nollan ytterligare en match. Så här långt hade han hållit nollan i två matcher. När man spelat fem minuter av den sista perioden så får JHC ett välförtjänt mål genom Johan Fredriksson. Att Huddinge har ett bra försvar kan man utläsa i tabellen, där laget bara släppt in fyra mål på fem matcher.

Jag fick en pratstund med tränaren i Huddinge Fredrik Mälberg:

LH: Du ser inte glad ut fast ni vunnit med 6-1.

FM: Jag är besviken på mitt lag. De gör en usel sista period. Det verkade som om alla var kvar i omklädningsrummet.

LH: Var det därför du tog time out i mitten av sista perioden?

FM: Jag försökte skaka om laget och förklarade att så här vill jag inte ha det.

LH: Jag fick vänta en liten stund efter matchen, när du hade ett eftersnack med dina spelare. Vad var det du sa till dem?

FM: Jag uttryckte min besvikelse och talade åter om vilken målsättning vi har denna säsong. Vi skall tillbaka till Allsvenskan och då får laget inte spela så här ointresserat som det var stora delar av matchen, avslutar Fredrik som blev lite gladare och gladare under vårt samtal.

Huddinge tar emot Botkyrka på onsdag och Järfälla spelar ”derby” borta mot Väsby.

Nästa omgång:
WINGS – VISBY/ROMA  (3/10)
NYNÄSHAMN – NYKÖPING  (6/10 )
HUDDINGE – BOTKYRKA         ”
VALLENTUNA –NACKA            ”
VÄSBY – JÄRFÄLLA                 ”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".