Omgång 6 i serie 1D (6 oktober)

Ibland tycker jag synd om Visby/Roma som alltid måste spela sina matcher fredag och söndag. Det blir ju bara en dags vila mellan dessa matcher helg efter helg.

I tjuvstarten för omgång 6 blev det dock identiska villkor för de båda lagen, då Wings också spelade en match i fredags. Både Visby/Roma och Wings kom stärkta till matchen, då de båda vann sina matcher i omgång 5. Allt talade för en jämn och tuff match. Matchen avgjordes genom straffar, där Visby/Roma vann och fick två poäng medan Wings fick nöja sig med en.

Resten av omgången innehåller ett derby i norr (Väsby-Järfälla), ett i söder (Huddinge-Botkyrka) och ett stadsderby (Nynäshamn-Nyköping).

Den fjärde matchen är mellan Vallentuna och Nacka. Jätteviktig för VBK som snart måste vinna en match för att inte tappa allt sitt självförtroende.

WINGS – WISBY/ROMA   2 – 3  (0-1, 0-0, 2-1, 0-0, 0-1)

Wings tränare Mike Beharrell tycker att laget har otur med alla stuttsar som går laget emot. Läktarexperten Pelle Björnekärr som såg denna match delar inte helt den uppfattningen och ger här sin egen summering av matchen:

LH: Var det en så jämn match som siffrorna visar?

PB: Jag tycker det var en mycket bra och spännande match där båda lagen ville vinna och satsade framåt hela tiden. Kan det bli jämnare, än när lagen måste skiljas åt genom straffläggning?

LH: Det var V/R som hade ledning två gånger, men Wings lyckades kvittera båda gångerna.

PB: När V/R tar ledning med 2-1 när det är fem minuter kvar trodde jag inte att Wings skulle komma tillbaka en gång till. Wings gav inte upp utan kom med en enorm forcering och när det är 70 sekunder kvar av sista perioden kvitterar Ludwig Ekman.

LH: Det blev inget mål i förlängningen. Blev det mer än sex straffar innan V/R vann?

PB: Det blev sex straffar varav endast en gick i mål. Det var Oskar Lundberg som gjorde mål på straff nummer två för V/R. De övriga fem straffarna var direkt usla, avslutar Pelle sin sammanfattning.

VALLENTUNA – NACKA       2 – 4  (1-0, 0-3, 1-1)

Jag valde att bevaka denna match och fick före nedsläpp ett kort samtal med lagens båda tränare.

I Nacka träffade jag Christian Lechtaler:

LH: Så här långt har det varit lite upp och ner för ditt lag.

CL: Det är inte så konstigt, när jag inte hade klart med vilka spelare som skulle ingå i laget förrän fyra veckor innan seriestart. Jag hade önskat mig åtta veckors förberedelser för hela laget.

LH: Varför blev det på det sättet? 

CL: Nacka har ju inte råd att betala några ”löner” till sina spelare. Därför får vi vara glada över att det till slut är ett antal spelare som bestämmer sig för att spela med oss.

LH: Det betyder ju också, att spelare som det går bra för, plötsligt kan försvinna till något annat lag som har råd att betala ”lön”.

CL: Det stämmer, men det är något som jag måste ha med i beräkning, när jag gör min planering, avslutar Christian och går in till sina spelare.

I VBK träffade jag det tränaren Charlie Thermaenius.

LH: Hur är läget för ett lag som inlett med fem raka förluster?

CT: Det är som vid ditt förra besök, vi gör fortfarande för enkla misstag som våra motståndare utnyttjar och gör mål på och då vi gör färre mål blir det förlust.

LH: Hur är det med självförtroendet i laget efter en så dålig inledning?

CT: Jag tycker det går bra så här långt på våra träningar där glädjen fortfarande finns kvar och om laget deppar tar jag fram min egen ”specialare”.

LH: Låter spännande! Vad gör du då?

CT: Då säger jag att Huddinge har släppt in fyra mål på fem matcher och av dessa har vi gjort hälften när vi gjorde två mål i premiärmatchen, avslutar Charlie och går in till sitt lag.

Matchen:
Nacka vinner välförtjänt och grundlägger segern i andra perioden då laget vänder underläget 0-1 från första perioden till ledning 3-1. Det är tre mål som kommer när VBK gör sina så kallade enkla misstag eller drar på sig onödiga utvisningar. Den största missen sker vid 3-1 när VBK är en spelare mer på isen.

VBK gör en bra tredje period och reducerar till 2-3 i mitten av perioden och har sedan flera möjligheter att kvittera. Då kommer en onödig utvisning för VBK som laget reder ut och sätter fart igen för att åstadkomma kvittering till 3-3. Med dryga minuten kvar av matchen missar VBK ett uppspel och Nacka snor åt sig pucken i hemmalagets försvarszon och avgör matchen när de gör 4-2 målet.

Efter matchen gick jag först till VBK och deras ledarrum. Där får jag lyssna till en redogörelse av klubbens sportchef Robert Nordmark. Han har bilden helt klar för sig varför det går så dåligt just nu. Hans stora bekymmer är hur han skall förmedla detta till sina spelare och skapa självförtroende och självkänsla i laget igen.

Därefter gick jag till Nacka. Christian Lechtaler är nöjd med att laget fått tre poäng. Han berömmer sina spelare. Han pekar på några och berättar att vissa av dem skall upp i morgon klockan fem och jobba åtta timmar. Han berättar vidare att nu har laget två tuffa matcher framför sig. Laget åker till Gotland och möter Visby/Roma på fredag och därefter Huddinge på söndag.

VÄSBY – JÄRFÄLLA               5 – 4   (2-0, 3-4, 0-0)

Väsby går segrande ur en tuff och spännande match. Väsby har med sig en ledning från första perioden med 2-0. I mitten av den andra har JHC hämtat igen denna ledning och kvitterar till 3-3.

I samma period tar Väsby ledning igen genom att göra både 4-3 och 5-3. JHC ger dock inte upp utan reducerar till 5-4 när det är mindre än fem minuter kvar av andra perioden.

Den tredje perioden blir mållös trots att JHC kämpar och sliter för att få till en kvittering. I slutminuterna tar laget ut sin målvakt. Måste sätta in honom igen för att ta ut honom igen, men det hjälper inte utan Väsby vinner och inkasserar sin andra trepoängare.

HUDDINGE – BOTKYRKA     2 – 1   (0-1, 0-0, 2-0)

Det såg mycket länge ut som om Botkyrka skulle bli det första lag som tog poäng mot Huddinge. Den ledning som Kevin Stråles 1-0 mål gav Botkyrka stod sig över 27 minuter.

Kvittering 1-1 för Huddinge gjorde Hampus Engzell när det gått dryga två minuter av sista perioden. Detta resultat står sig ända tills klockan står på 58.10 och Huddinge får en straff.

Tränaren i Botkyrka tyckte den var väl hårt dömd medan tränaren Huddinge tyckte den var solklar. Straffen sätter Christoffer Aspeqvist och Huddinge vinner med 2-1 och är fortfarande obesegrade. 

Botkyrka gör en riktig kämpamatch och det förstår jag när tittar på skottstatistiken som blev 47 för Huddinge och 20 för Botkyrka.

 NYNÄSHAMN – NYKÖPING  3 – 6  (1-3, 0-1, 2-2)

Det vill sig inte för Nynäshamn just nu. Laget som inledde med att ta fem poäng på de två första matcherna har därefter förlorat fyra matcher i rad.

Enligt Läktarexperten Pelle Björnekärr som såg den matchen, så saknas den rätta glöden just nu. Det är först i matchens slutskede som laget blixtrar till.

Pelle berömmer Nyköping som han tycker spelar klokt och förståndigt hela matchen.

Efter sex omgångar har Huddinge maximala 18 poäng. Visby/Roma har 14 och på 12 poäng finner vi Nyköping och Nacka.

NÄSTA OMGÅNG  (8/10)
NYKÖPING – BOTKYRKA
VISBY/ROMA – NACKA
NYNÄSHAMN – JÄRFÄLLA
HUDDINGE – VÄSBY
WINGS - VALLENTUNA