1 av 10
Väsby-Wings 10/10. Foto: Kari Siltala.
2 av 10
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
8 av 10
9 av 10
10 av 10

Omgång 8 i serie 1D (10 oktober)

Serien har redan kommit till omgång 8 och efter onsdagens matcher, har alla lagen mött varandra en av tre gånger.

Tabellen innehåller så här långt inga större överraskningar. Glädjande är att Järfälla redan nu har två vinster. Besvikelsen är Nynäshamn som just nu helt tappat stinget.

Omgången är svårtippad och den match som har det högsta oddset är om Nacka vinner hemma mot Huddinge. Spännande blir det också att se om Nyköping på tredje plats i tabellen kan vinna över tvåan Visby/Roma och därmed själva belägga andraplatsen.

JÄRFÄLLA - VALLENTUNA  4 – 6  (1-2, 1-0, 2-4)

Så kommer den då till slut Vallentunas första trepoängare. VBK vinner en jämn och spännande match, där lagen följdes åt fram till 2-2 efter två perioder. Samtliga dessa fyra mål tillkom i spel fem mot fyra.

5-2 målet är det första målet som tillkommer när alla spelare är på isen.

Resten av matchen får tränaren i VBK Charlie Thermaenius beskriva i vårt samtal direkt efter matchen.

LH: Känns det skönt att ni fick en seger till slut?

CT: Det känns befriande. Vi var ju så nära att nå minst en poäng och en förlängning i matchen mot Wings i fredags.

LH: Det blev pressade slutminuter igen, precis som mot Wings.

CT: När JHC reducerar till 5-3 minuten efter vi tagit ledning med 5-2 började jag känna oro. 26 sekunder därefter drar vi på oss en utvisning som JHC utnyttjar och reducera ytterligare genom att göra 5-4 när det är två och en halv minut kvar av tredje perioden. Då blev det verkligen oro i båset. När JHC tar ut sin målvakt är det 77 sekunder kvar och då jublade vi när Fredrik Blomkvist gör det befriande 6-4-målet i tom bur när endast 18 sekunder återstår av matchen.

LH: På onsdag är det ett nytt lokalderby när Väsby kommer på besök.

CT: Den här segern betyder så mycket för laget så det kanske kan bli ytterligare en i vår nästa match, avslutar Charlie som kan åka hem till Vallentuna med ett leende på läpparna.

Järfälla har ett nytt derby när laget på onsdag borta möter Wings.

VÄSBY - WINGS              3 – 5  (1-3, 1-1, 1-1)

Jag har så här långt sett alla lag i serien utom Wings och Nyköping. Det var en av orsakerna varför jag valde denna match. En annan är att det alltid brukar bli spännande med dessa lokalderbyn som tycks gälla lite extra för båda lagen.

Redan innan nedsläpp förstod jag att jag var på ett viktigt lokalderby.  Väsbys supportrar ”Väsby Hogs” skanderade om och om igen. Arlanda är en förort till Väsby. Arlanda är en förort till Väsby.

I programbladet uttalade sig Väsbys tränare Rickard Hårdstrand på följande sätt:

RH: Dags för första derbyt, som jag tror blir en het och spännande match. Jag vet att Wings spelar en fartfylld ishockey med hög press där de gillar det fysiska spelet. Ett derby är alltid inspirerande och det känns som vi är på gång igen. Synd att flera av våra backar är skadade just nu.

Det blev tuff match. Kanske väl tuff där Wings fick två av sina bästa spelare skadade. Det var Patrik Gustafsson som fick amen bruten och Ludwig Ekman som fick en knäskada.

Wings är det bättre laget och vinner skottstatistiken med hela 56-26. Väsby reducerar till 1-1 och till 2-3 och 3-4, men låter därefter Wings alltför snabbt öka sin ledning igen.

Tränaren Rickard Hårdstam konstaterade att Wings var det bättre laget. Han var också besviken på domaren som han tyckte bär ansvaret för att spelet stundvis urartade.

För Väsby är det ett nytt derby i nästa omgång när laget möter Vallentuna. Samma gäller för Wings som får besök av Järfälla.

NYKÖPING – VISBY/ROMA   4 – 5  (3-1, 0-4, 1-0)

Nyköping har + 15 i målskillnad och Visby/Roma +17. Nyköping har Fredrik Håkansson som gjort 8 mål och Emil Mårtensson som gjort sex mål. De två bästa målskyttarna i V/R är Emil Wahlberg och Martin Åkesson som gjort fyra mål var. Kommer deras namn att finnas med i dagens redovisning av målskyttar?

Publiken i Stora Hallen fick se en mycket märklig match. Vem kunde tro att V/R skulle kunna vända underläge med 3-0 efter halva första perioden till ledning med 5-3 efter två perioder. V/R gör sina två första mål i spel fem mot tre. Kvitteringen till 3-3 och ledning med 4-3 gör V/R på 37 sekunder i mitten av den andra perioden. Nådastöten kanske kom när Nyköping har en man mer på isen och låter Jani Pollari öka till 5-3.

I den tredje perioden bevakar V/R sin ledning. Jakten på en kvittering tar fart på allvar när Fredrik Håkansson i Nyköping reducerar till 4-5 i spel  fem mot fyra. Nyköping får möjlighet att spela med en spelare mer på isen i hela 153 sekunder när de tar ut sin målvakt men V/R lyckas hålla undan och befäster sin andra plats i tabellen genom tre nya poäng.

I nästa omgång möter V/R Botkyrka, medan Nyköping åker till Huddinge.

NACKA - HUDDINGE           1 – 7  (0-1, 1-1, 0-5)

Nacka förlorade stort mot serietvåan Visby/Roma i förra omgången. Nu är det dags att möta serieettan Huddinge som dessutom är obesegrade. Hur mycket betyder hemmaplan för Nacka? Kan laget höja sig lite extra mot södergrannen?

Laget höjde sig rejält och såg till att Huddinge verkligen får slita ordentligt innan laget kunde dra ifrån i sista halvan av tredje perioden.

Nacka kvitterar Huddinges 1-0 ledning i mitten av andra perioden och det dröjde ända tills det var 51 sekunder kvar av den perioden innan Huddinge åter kunde ta ledningen nu med 2-1.

Huddinges tränare anser att det inte det var förrän laget gjorde 3-1 som det lossnade ordentligt. 4-1 kommer 46 sekunder senare och sedan kommer ytterligare tre mål på dryga fyra minuter.

I nästa omgång åker Nacka till Nynäshamn och Huddinge tar emot tabelltrean Nyköping.

BOTKYRKA - NYNÄSHAMN   8 – 5  (3-1, 4-2, 1-2)

Botkyrka bevisar åter att laget spelar extra bra i sin hemma hall. I den målrika matchen mot Nynäshamn leder Botkyrka som mest med 7-2. Johan Eriksson gör tre av Botkyrkas mål och Christoffer Odljund två.

Nynäshamn gör fem mål varav Pierre Stening gör två. Ett lag som gör fem mål i en match måste också till att inte motståndarna inte samtidigt får göra hela åtta mål.

Botkyrka har nu vunnit fyra matcher, där samtliga segrar är i hemmahallen. Laget har fyra förluster, men är nog ändå mycket nöjd över sina tolv poäng så här långt.                                 

Nästa match är om fem dagar då Botkyrka åker till Gotland för att möta Visby/Roma.

Nynäshamn är ett lag som kommit in i en ond cirkel. Sex raka förluster och nu gäller det att ta nya friska tag när de i nästa omgång i sin hemmahall möter Nacka.

Nästa omgång  (13/10)
NYNÄSHAMN – NACKA
HUDDINGE – NYKÖPING
VALLENTUNA – VÄSBY
WINGS – JÄRFÄLLA
VISBY/ROMA – BOTKYRKA (15/10)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".