1 av 10
Vallentuna-Väsby 13/10. Foto: Kari Siltala.
2 av 10
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
8 av 10
9 av 10
10 av 10

Omgång 9 i serie 1D (15 oktober)

När omgång 9 är färdigspelad har alla lagen mött varandra en gång. De lag som har varit mest lyckosamma efter åtta omgångar är Huddinge (obesegrade med 24 poäng), Visby/Roma (säker tvåa på 20 poäng), Wings (16 poäng) och Nyköping (15 poäng).

Så här långt har serien två överraskningar. Visby/Roma är den positiva medan Nynäshamn är den negativa.

Fyra matcher spelades 13/10 medan omgångens resterande match mellan Visby/Roma och Botkyrka spelades två dagar senare.

VISBY/ROMA – BOTKYRKA   2 – 3  (1-0, 0-0, 1-3)

Inför den här matchen fanns det två frågetecken. Skulle Botkyrka få plats på färjan till Gotland när den redan var fullbokad av 600 gymnaster? Skulle V/R ta tre nya poäng i sin hemmahall och fortsätta att jaga ledande Huddinge eller skulle Botkyrka bli det första laget som tog poäng?

Första frågetecknet rätades ut genom att Botkyrka sände halva laget med färjan som gick på torsdag och den andra halvan med den som gick på fredag.

Det blev en spännande match som tog fart på riktigt i den tredje perioden. V/R hade med sig en 1-0 ledning från den första perioden. Den ökades till 2-0 direkt i den tredje innan Botkyrka lyckas göra sitt första mål.

Då lyckas Botkyrka med det som V/R lyckades med i sin förra match. Botkyrka vänder på sju minuter underläge 0-2 till ledning 3-2. Adam Lindgren i Botkyrka reducerar dryga minuten efter att hemmalagets tagit ledning med 2-0. Hampus Hermansson är den som kvitterar till 2-2 två minuter senare. Ledningsmålet 3-2, som skall bli segermålet, kommer fem minuter senare genom David Ohlsson.

Direkt efter matchen fick jag tag på Botkyrkas ordförande Ronnie Glysing, som överlycklig berättade att han spelade invigningsmatchen i Visby och hade inte varit där sedan dess. Nu fick han vara med och ge V/R lagets första hemmaförlust denna säsong. Han lämnade över luren till Botkyrkas tränare Mikael Österberg.

LH: Beskriv vändningen som sker när ni vänder underläge 0-2 till vinst 3-2.

MÖ: Deras 2-0 mål kändes orättvist. Jag väntade på att vi skulle få till kvittering 1-1 och så gör V/R 2-0. Jag manade på mitt unga och härliga gäng. Det var viktigt att vi fick till reducering dryga minuten efter deras mål. När vi kvitterade till 2-2 svängde matchen till vår fördel. När vi tog ledning med 3-2 manade jag på laget och sa att den här gången får vi inte tappa ledningen som vi gjorde mot Väsby och Huddinge.

LH: När ni gör 3-2 är det tio minuter kvar. Kände du aldrig någon oro för en kvittering?

MÖ: Jag tyckte vi hade grepp om matchen och vi backade aldrig hem för att bevaka ledning. Vi ville mer, vi sköt mer och fick utdelning. Jag tror vi vann skotten med 33-18. Lennart, vet du om att vi hade svårt att ta oss till Gotland. Vi fick lämna två spelare hemma som får spela AJ i morgon i stället. Då känns vinsten lite extra om du förstår.

LH: Jag har inte sett ditt lag än i år. Jag kommer till Pinbackshallen på söndag, när ni möter Wings.

MÖ: Vi vann premiärmatchen i vår hemmahall och skall försöka ta poäng igen, avslutar Micke vårt samtal.

VALLENTUNA – VÄSBY     2 – 0  (0-0, 1-0, 1-0)

Vallentuna har haft tre hemmamatcher och spelat på bortais fem matcher. Publiksiffran på de tre hemmamatcherna är 140 personer per match. I kvällens derby mot Väsby borde siffran bli det dubbla för i alla tider har folket i de båda kommunerna gillat dessa matcher.

Det kom inte riktigt det dubbla, men de 234 som kom fick se en spännande match, där spelet böljade fram och tillbaka hela matchen. Båda lagen spelade en fartfylld hockey där det var få avblåsningar, varför den första perioden som spelades på 26 minuter.

VBK visade en oerhörd vilja och jag tror det var mycket länge sedan laget kunde spela nästan 37 minuter utan att någon spelare blev utvisad.

Jonathan Lundqvist förvaltar ett friläge i mitten av andra perioden och skjuter 1-0 målet otagbart i Väsbys duktige målvakt Mathias Oscarssons vänstra X.

Detta enda mål står sig ända till slutminuterna och det blir en mycket spännande avslutning av matchen. Väsby tar ut sin målvakt redan när klockan står på 58.14. Väsby har fler chanser att kvittera, men Vallentunas målvakt Patrick Häggstrand Hansen var omutlig och när det återstår 13 sekunder av matchen gör Fredrik Blomkvist 2-0 i tom bur.

Rickard Hårdstrand, Väsbys tränare var besviken och sammanfattade det hela på följande sätt:

RH: Vi spelar på ett sätt som om vi inte var medvetna om att det är match i Vallentuna. Vi saknar vilja, skärpa och spelar mycket oinspirerat.

Charlie Thermaenius tränare i VBK utstrålade en enorm glädje och lättnad:

CT: I dag blev det en verklig arbetsseger för laget. Vi fick det självförtroende vi behövde i och med vinsten mot Järfälla i förra omgången. Nu har vi två raka segrar och kan spela på ett avslappnat sätt mot Huddinge i nästa match. Jag hoppas det kommer ändå mer folk till den matchen.  Härligt att se spelarna ställa upp framför hemmapubliken och tacka för deras stöd genom att taktfast slå klubborna i isen. Nu är vi på gång igen.

Väsby tar emot Nynäshamn när serien vänder på söndag.

WINGS – JÄRFÄLLA           4 – 0  (1-0, 1-0, 2-0)

Wings fick två av sina bästa spelare långtidsskadade i matchen mot Väsby. Skall Wings ändå klara av att ta poäng och spela sin sjunde match i rad utan förlust?

Wings vinner med klara 4-0 mot Järfälla och befäster sin plats ovanför strecket som leder till spel i AllEttan efter nyår. Wings får en viktig 1-0 ledning genom William Lampinen när det bara återstår 26 sekunder av den första perioden.

Direkt i andra perioden ökar Wings till 2-0 genom Viktor Helander. Joacim Larsson ökar till 3-0 efter två minuters spel i sista perioden. 4-0 gör Rickard Fernholm i mitten av perioden som också blir slutresultatet.

Wings tar emot Botkyrka på söndag och vill naturligtvis ha revansch för förlusten i premiärmatchen. Järfälla tar emot Visby/Roma.

NYNÄSHAMN – NACKA     6 – 5  (1-3, 2-0, 2-2, 0-0, 1-0)

Någon gång måste det väl vända även för oss, tänker säkert många i Nynäshamn. Kanske kommer lagets vändning mot Nacka, som har svårare att ta poäng på bortaplan än hemma i sin egen svårspelade hemmahall.

Nynäshamn fick två poäng genom att vinna matchen genom straffläggning. Det behövdes dock hela 16 straffar för att få fram vilket lag som skulle tilldelas bonuspoängen.

Efter två spelade perioder stod det 3-3 på anslagstavlan. I början av tredje perioden gör Nynäshamn två mål på 34 sekunder och plötsligt har laget ledning med 5-3.

Nu kommer vår första trepoängare, tänker de flesta av de 182 åskådarna i Folkets Hall. Då blixtrar Nacka till i slutet av perioden och gör två mål på 38 sekunder och kvitterar till 5-5.

Niclas Lehman i Nynäshamn blir tremålsskytt och Jonas Höög i Nacka gör två mål.

Nynäshamn möter på söndag Väsby i Vilundahallen och Nacka tar emot Nyköping

HUDDINGE – NYKÖPING  6 – 4  (2-1, 3-0, 1-3)

Huddinge är det enda lag av de 57 lagen i division 1, som så här långt tagit full pott. Det visar på en oerhörd styrka och frågan är hur länge laget lyckats med detta. Skall Nyköping som också gjort fem mål per match bli första lag som lyckas ta ett, två eller tre poäng på Huddinge?

Det blir inga poäng för Nyköping. Laget gör en bra avslutning och vinner sista perioden med 3-1 men då har Huddinge i den andra perioden skaffat sig en ledning med 5-1 blir det ändå förlust.

Nyköping har som vanligt sin värdefullaste spelare i Fredrik Håkansson. Han gör två mål och får ytterligare en poäng genom en assist.

På söndag åker Huddinge till Vallentuna och Nyköping till Nacka.

VISBY/ROMA – BOTKYRKA (spelas fredag 15/10)

Nästa omgång (17/10):
WINGS – BOTKYRKA
NACKA – NYKÖPING
JÄRFÄLLA – VISBY/ROMA
VÄSBY – NYNÄSHAMN
VALLENTUNA - HUDDINGE 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".