1 av 12
Väsby-Botkyrka 28/11. Foto: Kari Siltala.
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Omgång 22 i serie 1D (28 november)

Inför omgång 22 har jag haft tabellen framför mig långa stunder för att räkna ut om något av lagen under strecket kan hota Huddinge, Visby/Roma, Nyköping och Wings vad det gäller de fyra platserna till AllEttan Mellan efter nyår.

Huddinge och Visby/Roma kan känna sig säkra med de poäng de tagit så här långt. Nyköping och Wings måste ta ytterligare poäng för att inte Nacka, Botkyrka och Järfälla skall kunna hota.

Jag påminner åter om hur viktiga placeringarna fem till och med tio är för fortsättningen efter nyår. Placeringen där avgör hur många poäng de sex lagen får med sig till Fortsättningsserien.

Poängen fördelas på följande sätt: 8, 6, 4, 2, 1 och 0. Dessa poäng är extra viktiga då den serien bara spelas i tio omgångar.

VALLENTUNA – NYKÖPING   3 – 6  (2-1, 0-3, 1-2)

Nyköping har vunnit de två första matcherna med målskillnaden 15-4.

Jag fick till slut min planering att stämma på så sätt att jag kunde bevaka en match där jag fick se Nyköping. Jag var naturligtvis extra nyfiken på deras första femma som varit så framgångsrika.

Jag träffade Nyköpings coach Roger Moström innan matchen.

LH: Det har gått mycket bra för ditt lag de senaste matcherna.

RM: Nu är vi inne en mycket bra period där alla mina spelare fungerar perfekt tillsammans, så just nu är jag mer än nöjd.

LH: Vad är skillnaden mot den svacka ni var under några matcher?

RM: Skillnaden är att tidigare gjorde vi mycket mål men samtidigt släppte vi in för många bakåt.

LH: Tankar inför dagens match mot Vallentuna där ni vunnit de två första matcherna..?

RM: Det är viktigt att mina spelare inte tar för lätt på uppgiften bara för att vi vunnit ganska lätt i två matcher. VBK är inget dåligt lag bara för att de ligger sist i serien, avslutar Roger.

Jag fick se en match där jag många gånger undrar vad det är som gör att VBK återfinns på sista plats. Laget är i mina ögon inget dåligt lag. Det är full fart framåt hela tiden som också gjorde att VBK vann första perioden med 2-1.

I den andra perioden blixtrar Nyköpings första femma till och på 35 vänder de underläge 1-2 till ledning 3-2 genom två snygga mål genom Fredrik Håkansson och Emil Mårtensson. I power play i slutet av perioden ökas Nyköping den ledningen till 4-2.

Nyköping vinner den avslutande perioden med 2-1 utan att förta sig. Laget blixtrar till när de måste och då är det ett spel av mycket god division 1- klass.

Jag bad Roger Moström summera matchen.

RM: Vi vann och fick tre mycket värdefulla poäng och på så sätt är jag givetvis nöjd. Jag tycker det är synd att mitt lag inte anstränger sig mer hela matchen, utan bara vissa stunder. Jag vill också ge VBK en eloge för att laget orkar hålla ett så högt tempo och att laget gör sitt allra bästa hela matchen.

LH: Är det för mycket med fyra matcher på en vecka?

RM: Jag tycker inte om de veckor vi måste spela på fredagar också för att hinna med 27 omgångar. Jag skulle heller börja tidigare eller att vi avstod från uppehållet på tio dagar mitt i serien, avslutar Roger.

På onsdag åker Vallentuna till Botkyrka och Nyköping tar emot Wings.

HUDDINGE – VISBY/ROMA     7 – 2  (2-0, 3-2, 2-0)

Huddinge har tagit fyra poäng och V/R två i de två första matcherna.

Jag ringde till Huddinges tränare Fredrik Mälberg och bad honom sammanfatta matchen.

FM: Vi får en bra start med ett snabbt mål direkt i första perioden som vi ökar till 2-0 i mitten av perioden. Vi klarar av att spela sex minuter i slutet av perioden när vi har spelare utvisad utan att V/R lyckad reducera.

LH: Det blev mycket mål i den andra perioden.

FM: Det stämmer. Vi ökar till 3-0 innan V/R lyckas göra sitt första mål. Därefter gör vi två mål och V/R ett så 5-2 kändes som en betryggande ledning.

LH: Ni vinner sista perioden med 2-0 men det var mycket utvisningar i den perioden.

FM: Det blev lite grinigt ett tag när V/R började tröttna. Jag tycker dock att domaren bär ett ansvar för att han inte tar för den första förseelsen utan först för den andra och då vet spelarna inte riktig vad som gäller.

LH: Blir det för mycket matcher nu när ni spelar fyra matcher på en vecka?

FM: Ja, just nu undrar jag om det verkligen är nödvändigt med tre möten i serien. Kanske skulle det räcka med dubbelmöten hemma och borta, avslutar Fredrik.

Huddinge åker på onsdag till Järfälla och V/R spelar på fredag mot Nynäshamn.

VÄSBY – BOTKYRKA                6 – 5  (2-1, 2-1, 2-3)

Det är lika mellan de båda lagen efter två matcher. Väsby vinner hemma men förlorar borta.

Väsby vinner åter sin hemmamatch. Botkyrka förlorar åter en match där de är på väg att komma i fatt och lyckas kvittera i slutet av matchen.

Väsby har en ledning från först perioden med 2-1 som Botkyrka kvitterar till 2-2 direkt i den andra perioden. I mitten av perioden tar Väsby åter ledningen med 3-2 i ett läge då laget har en spelare utvisad. Denna ledning ökas till 4-2 i slutet av perioden.

I den sista perioden blir det fem mål där Botkyrka gör tre och Väsby två. Det blev dock spännande de sista fyra minuterna då Väsby drar på sig flera utvisningar och Botkyrka reducera till 5-6 när Väsby har två spelare i utvisningsbåset samtidigt. De sista 89 sekunderna tar Botkyrka ut sin målvakt men lyckas inte få till en kvittering.

Väsby åker på onsdag till Nacka och Botkyrka tar emot Vallentuna.

JÄRFÄLLA – NACKA    1 – 10  (0-3, 0-2, 1-5)

Det är lika mellan lagen efter två matcher. Båda lagen förlorar sina hemmamatcher.

Det är uppenbart att Nacka trivs i Järfälla ishall. Siffrorna ovan talar för sig själv.

Det blev hela åtta målgörare i Nacka och de två som gjorde två mål var Björn Teräsniska och Anton Holm.

Den avslutande perioden innehåller många utvisningar och matchstraff. För mig är det mycket märkligt att det kan bli så när en match är avgjord i början av sista perioden.

Järfälla får på onsdag ta nya tag mot Huddinge och Nacka får besök av Väsby.

WINGS – NYNÄSHAMN      5 – 4  (0-1, 4-2, 0-1, 0-0, 1-0)

Wings har vunnit de båda första matcherna. Hemma vann laget med 3-0 men i returmötet blev det en jämnare match där Wings vinner med 3-2.

Nynäshamn får åter uppleva en match där det är oavgjort vid full tid. Mot Huddinge förlorade laget i förlängningen och mot Wings blev det på straffar.

Nynäshamn är i ledning med 2-0 och 3-1 som laget tappar till underläge 3-4 i slutat av den andra perioden.

När det är tre minuter kvar av sista perioden tar Nynäshamn ut sin målvakt och 24 sekunder senare kvitterar Pierre Stening till 4-4 som står sig perioden ut.

Det blir inga mål i förlängningen utan straffar fick avgöra vilket av lagen som skulle få bonuspoängen. Det är nästan alltid svårt att göra mål på straffar och det behövdes hela åtta straffar innan Adam Rachidi kunde avgöra till Wings fördel.

Wings har på onsdag en svår match när laget åker till Nyköping. För Nynäshamn gäller ”Slaget om Östersjön” när laget åker över till Gotland och möter Visby/Roma på fredag.

Omgång 23 (1/12) 
BOTKYRKA – VALLENTUNA
NYKÖPING – WINGS
JÄRFÄLLA – HUDDINGE
NACKA – VÄSBY
VISBY/ROMA – NYNÄSHAMN  (3/12) 

Lyssna på det här också! Sportsnacks Claes G Bengtsson berättar om laget som skrällde ända upp i Elitserien på den tiden det begav sig: Vilda Väsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".