Omgång 23 i serie 1D (3 december)

Den 1/12 spelades fyra matcher i omgång 23. Den 3/12 fullbordas omgången med den femte matchen mellan Visby/Roma och Nynäshamn. De båda klubbarna, som har sina säten där Gotlandsfärjan anländer, kallar alltid dessa derbymatcher för ”Slaget om Östersjön”.

Om V/R vinner återtar de andraplatsen i tabellen, så ökar väsentligt deras chanser till en plats i AllEttan, då försprånget blir hela nio poäng till jagande Nacka, som innehar placering fem i tabellen. Om Nynäshamn vinner avancerar de ett pinnhål och har lite häng på Järfälla och Botkyrka som just nu ligger ovanför i tabellen.

Fyra omgångar återstår att spela och en hel del spänning finns de fortfarande kvar i serie D.

VISBY/ROMA – NYNÄSHAMN     5 – 3  (1-0, 3-0, 1-3)

Inför det tredje mötet är lika mellan dessa båda lag så när som på ett mål. V/R vann första matchen hemma med 4-2 men förlorade returmötet med 2-5.

André Lundholm, tränaren i V/R, berättade att han har tre spelare som är borta på grund av skada eller sjukdom. Han kommer ändå att ställa upp med 15 spelare.

Micke Carlsson, tränare i Nynäshamn, hoppas mycket på sin målvakt Simon Görndt som alltid spelare bra mot V/R. Han är också glad över att Melvin Svensson och Niklas Garpsäter är med igen.

I den första perioden får V/R fyra tillfällen att spela i power play. Nynäshamn klarar de tre första men i det fjärde lyckas Oskar Lundberg göra första målet och ge V/R ledning med 1-0.

Den femte utvisningen drabbar V/R knappa två minuter före periodslut men det kom ingen kvittering.

Tre minuter in i den andra perioden gör Oskar Lundberg sitt andra mål och ökar till 2-0. I slutet av perioden lyckas V/R med ett nytt power play och Jani Pollari ökar till 3-0. När det är 98 sekunder kvar av perioden kommer kanske nådastöten för Nynäshamn. Laget får spela i power play när V/R får en spelare utvisad när laget hade för många spelare på isen, men då är det Oskar Lundberg som gör sitt tredje mål och ökar till 4-0.

Direkt i sista perioden ökar V/R till 5-0 genom William Meander.

Så kommer då till slut Nynäshamns första mål när Pär Linelöf hittar rätt bakom Marcus Lundell i V/R målet. Två minuter senare lyckas Nynäshamn i ett power play och Jonathan Arildsson reducerar till 5-2.

Nynäshamn klarar av två minuter när V/R får spela power play och reducerat därefter till 5-3 genom Kim Tallberg. Det är nu tolv minuter kvar av matchen. Skall V/R tappa ett försprång på 5-0?

Nynäshamn gör allt för att göra ytterligare mål, men i sin iver drar de på sig flera utvisningar i rad så några fler mål blir det inte. V/R vinner två av årets tre ”Slaget om Östersjön”.

Jag fick tag på tränaren i V/R André Lundholm.

LH: Blev du nervös när Nynäshamn började äta in er 5-0 ledning?

AL: När de gör 5-3 tar jag time out. Jag försöker lugna ner laget och när vi kör igång igen tyckte jag att vi fick kontroll på matchen igen. Hade Nynäshamn gjort ytterligare ett mål så hade jag blivit orolig för det svänger ju så fort i hockey.

LH: Känns det som om en plats i AlEttan är klar nu?

AL: Jag tycker inte om den frågan som ni ofta kommer med i det här läget. En tränare tänker inte på det sättet. Vi kommer att köra på för fullt för att få ännu mer poäng oavsett när vi har en plats säkrad till AllEttan.

LH: Om två dagar är det match igen när ni möter Wings?

AL: Wings är säkert taggade för att hålla undan för Nacka, så det blir en tuff uppgift för oss, men jag hoppas vi skall göra ännu en bra match på söndag, avslutar André.

Nynäshamn möter i sin hemmahall Folkets Hall på söndag Nyköping.

NYKÖPING – WINGS               3 – 2  (1-0, 2-1, 0-1)

Nyköping har förlorat de två första matcherna mot Wings med uddamålet.

Nyköping får revansch för de två första uddamålsförlusterna genom att vinna det tredje mötet med just uddamålet.

Nyköping är i ledning hela matchen men det dröjde ända till det är 13 sekunder innan ledningsmålet kom genom Jörgen Rickmo.

Emil Mårtensson ökar Nyköpings ledning till 2-0 i mitten av den andra perioden. Dryga minuten senare reducerar Wings till 2-1 genom Viktor Isaksson. När det är dryga minuten kvar av perioden ökar Nyköping på sin ledning till 3-1 genom Carl-Johan Johansson.

Det har endast gått en minut av den avslutande perioden när Wings åter reducerar till 3-2. Målgörare är William Lampinen. Det är 29 minuter kvar av matchen och Wings försöker få till stånd en kvittering utan att lyckas. Laget fick inget bra läge för att ta ut sin målvakt förrän endast 43 sekunder återstod av matchen så spel sex mot fem blev det alldeles för kort tid för.

Det var nästan 700 personer i Rosenlundshallen som gläder sig över Nyköpings framgångar just nu och det ser riktigt bra ut för att Nyköping skall få spela i AllEttan efter nyår.

För Wings ser det mer bekymmersamt ut vad det gäller AllEttan. Nu är försprånget till Nacka bara en poäng. 

På söndag åker Nyköping till Nynäshamn och Wings tar hemma emot Visby/Roma.

BOTKYRKA – VALLENTUNA  4 – 3  (1-1, 0-1, 2-1, 1-0)

Botkyrka har vunnit de två första matcherna mellan lagen. Det blev en klar seger hemma och knapp vinst på bortais.

Botkyrka lyckas till slut ta poäng i sin hemmahall. Det blev visserligen bara två poäng då det var först i förlängningen som Benjamin Blomberg lyckades avgöra och ge Botkyrka bonuspoängen.

VBK vände underläge 1-0 till ledning 2-1 i början av den andra perioden som står sig perioden ut.

När det gått 47 sekunder av den tredje perioden kvitterar Kevin Stråle till 2-2 och samme man ger Botkyrka ledningen för andra gången i matchen när han gör 3-2. Ledningen varar bara i två minuter. 3-3 står sig perioden ut.

Jag fick tag på tränaren i Botkyrka Micke Österberg.

LH: I dag blev det poäng i hemmahallen igen, även om det bara blev två poäng till slut.

MÖ: Det känns bra att det blev två poäng men i övrigt känns det inte bra ändå.

LH: Varför, då nu måste du förklara dig.

MÖ: För det första har jag för många spelare borta. Jag kunde bara ställa upp med tolv spelare. Ett tag hade jag bara tre backar då Jensen gick av. Tur att han kunde komma tillbaka igen. VBK hade mycket väl kunnat leda med flera mål om inte vår målvakt Glysing spelat så bra. Han gjorde några avgörande räddningar så var helt otroliga.

LH: Och för det andra, vad var det?

MÖ: Lennart, jag brukar aldrig höja rösten så ofta mot mina spelare. Jag tror jag skrek i fem minuter att nu måste vi alla försöka komma tillbaka till det spel vi hade i början av säsongen. Det blev lite bättre ett tag och det kändes bra när vi tog ledningen med 3-2. Så släpper vi in VBK i matchen igen och låter dem kvittera. Skönt att vi vann till slut, avslutar Micke.

Botkyrka åker på söndag till Huddinge och Vallentuna tar emot Nacka.

JÄRFÄLLA – HUDDINGE           3 – 8  (1-0, 1-4, 1-4) 

Järfälla förlorar i hemmahallen det första mötet mot Huddinge med 1-6. I returmötet på bortais blev det vinst med 4-1.

Jag vet inte om Huddinge kände någon större oro över att JHC ledde efter den första perioden med 1-0.

De två påföljande perioderna vinner Huddinge med 4-1 och 4-1 där Oskar Trullson och Vilhelm Åman-Stigart antecknar sig för två mål var.

Järfälla åker till Väsby och Huddinge tar emot Botkyrka.

NACKA – VÄSBY                        6 – 5  (5-1, 0-3, 1-1)

Nacka vann sin match i hemmahallen och förlorade i bortamötet mot Väsby.

Nacka har en mycket lyckosam första period som laget vinner med 5-1 och där Anton Holm och Jonas Höög gör två mål var.

I det läget var det säkert inte många som trodde på att Väsby skulle komma tillbaka.                  

Väsby gör en förnämlig andra period som laget vinner med 3-0 och där Eric Örnberg gör sitt andra mål.

Den avslutande perioden blir mållös tills Väsby tar ut sin duktiga målvakt Jan Fors som kom in i andra perioden. Det är då 96 sekunder kvar av matchen. 40 sekunder senare gör Nacka 6-4 i tom bur. När tio sekunder återstår reducerar Väsby till 6-5 som blir slutresultatet.

Nacka åker på söndag till Vallentuna och Väsby spelar hemma derby mot Järfälla.

VISBY/ROMA – NYNÄSHAMN  (SPELAS 3/12) 

Omgång 24 (5/12) 
WINGS – VISBY/ROMA
NYNÄSHAMN – NYKÖPING
HUDDINGE – BOTKYRKA
VALLENTUNA- NACKA
VÄSBY - JÄRFÄLLA 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".