1 av 13
Vallentuna-Botkyrka 5/2. Foto: Lars Helldén.
2 av 13
Väsby-Järfälla 6/2. Foto: Kari Siltala.
3 av 13
4 av 13
5 av 13
6 av 13
7 av 13
8 av 13
9 av 13
10 av 13
11 av 13
Väsby-Järfälla 6/2.
12 av 13
13 av 13

Omgång 7 i Fortsättningsserien (6 februari)

De tre matcherna i omgång 7 skulle ha spelats söndagen den 6 februari.

Ett misstag från Svenska Ishockeyförbundet gjorde att matchen mellan Vallentuna och Botkyrka krockade med dammatchen i Riksserien mellan Ormsta och MoDo och därför flyttades matchen till fredag kväll.

Vallentuna vann sin måste-match mot Botkyrka med 5-1 och hoppet lever fortfarande för VBK att slippa kvalserien tillbaka till Ettan. Tidigare har jag uttryckt oro för att Fortsättningsserien skulle vara avgjord redan efter sju omgångar. 

När jag lekt lite med siffrorna i tabellen kan jag dock konstatera att Wings kanske blir klara för play off 1 redan efter sju omgångar och att det skulle kunna blir riktigt spännande på slutet om Vallentuna om Väsby vinner sina två kommande matcher.

VÄSBY – JÄRFÄLLA                  3 – 5  (1-1, 2-2, 0-2)

Väsby vann det första mötet med 3-2 när lagen möttes i Järfälla ishall.

Så här skrev Krister Holmgren på Väsbys hemsida inför den viktiga matchen:

"Mötet är klassiskt och matchen är ett derby. Ett derby som kanske inte fullt är i klass med dem mot antagonisterna Vallentuna och Wings men ändå ett möte som kittlar lite mer än vanligt.

För oss är det i princip sista chansen som vi måste ta för att slippa en kvalserie nedåt. Tre poäng är allt som räknas för sex poäng är det just nu upp till fjärdeplacerade Nynäshamn som dessutom har bättre målskillnad än oss. Vi måste nog alltså minst ta tre segrar i de fyra sista matcherna för att vi skall ha minsta chans."

Väsby tog ledningen efter 14 minuter genom Patrick Nordström när laget fick spela matchens första power play. JHC kvitterar till 1-1 i slutminuten av perioden när Magnus Granath gör sitt sjätte mål i Fortsättningsserien.

I andra perioden går Väsby upp till en 3-1-ledning genom Eric Örnberg och Benny Berglund. 29 sekunder efter Bennys mål reducerar JHC till 2-3 genom Niklas Bergekrans och när det är fyra minuter kvar av perioden kommer kvittering till 3-3 genom Toni Alasaarela.

Tre minuter i i den tredje perioden får Väsby en utvisning och 47 sekunder senare är JHC i ledning för första gången i matchen med 4-3 när Magnus Granath gör sitt andra mål. I mitten av perioden ökar Dmitrij Naumov till 5-3 när JHC har en spelare mindre på isen.

Resultatet står sig perioden ut. JHC får revansch för nederlaget i hemmahallen och kan nu börja känna sig relativt säkra på att laget slipper kvalserien för första gången på några år.

Väsbys chanser att slippa en kvalserie är nu mycket små även om de finns fortfarande.

NYNÄSHAMN – WINGS             4 – 6  (3-1, 0-2, 1-3)  

Wings vann det första mötet mot Nynäshamn när lagen möttes i Pinbackshallen.

Nynäshamn börjar matchen bra och efter första perioden står det 3-1 på resultattavlan. 1-0 gör Per Svensson när Wings har två spelare utvisade. David Mårtensson i Wings kvitterar till 1-1. När det är fem minuter kvar av perioden gör Filip Björk och Christoffer Lindholm två mål på 24 sekunder.

Wings kommer igen i den andra perioden och först reducerar Johan Lorraine till 2-3 i power play och Joacim Larsson kvitterar till 3-3 när laget har en spelare utvisad.

I den tredje perioden tar Wings ledningen för första gången när Oskar Kjellberg i power play gör ställningen till 4-3. 17 sekunder senare får Nynäshamn en spelare utvisad och Wings har chans att öka på sin ledning. När det är 18 sekunder innan Nynäshamn skall bli fullt lag igen lyckas Niclas Lehmann kvittera till 4-4. Vid nästa utvisning för Nynäshamn lyckas Wings bättre och tar åter ledningen när Fredrik Eklund gör 5-4 när det återstår dryga fem minuter av sista perioden. När Nynäshamn tar ut sin målvakt för att försöka få till en ny kvittering gör David Mårtensson sitt andra mål för Wings och fastställer slutresultatet till 6-4.

Wings är nu redan när tre omgångar återstår av serien klara för play off 1. Det är bara att gratulera och för laget måste det kännas skönt med tanke på den förargliga missen i sista omgången i grundserien som gjorde att laget inte fick spela i AllEttan.

VALLENTUNA – BOTKYRKA       5 – 1  (0-1, 4-0, 1-0)

I det första mötet mellan lagen vann Botkyrka i sin hemmahall med 4-2.

Före matchen hade jag korta samtal med tränarna i de båda lagen som konstaterade att det stora bekymret just nu inte var skador utan att flera spelare drabbats av magsjuka.             

VBK hade bara 14 spelare i sin förra match mot Wings och Botkyrka fick två återbud till kvällens match med mycket kort varsel.

Matchen:
VBK tar den lilla chans laget har att undvika en kvalserie genom att göra en mycket bra andra period som laget vinner med 4-0 och sedan förvalta försprånget på ett bra sätt i tredje perioden.

Botkyrka gör en bra första period och får i mitten av perioden en välförtjänt ledning med 1-0 genom Christoffer Odljung som står sig perioden ut.

I mitten av den andra perioden får VBK utdelning på sitt slit och lagkaptenen Andreas Öhrn kvitterar till 1-1. Tre minuter senare tar VBK ledningen med 2-1 genom Deniss Konosev och ytterligare två minuter senare står det 3-1 på resultattavlan genom Fredrik Blomkvist. 4-1 gör Mattias Thudin i power play. Det var länge sedan jag så VBK vinna en period med 4-0.

I mitten av den sista perioden fastställer Jonathan Lundqvist resultatet till 5-1.

Jag hade ett kort samtal med tränaren i Botkyrka Micke Österberg.

LH: Orkar ju med en kort kommentar?

MÖ: Jag är jättebesviken. Vi gör vår sämsta match på mycket länge. Det var länge sedan vi förlorade en period med 4-0.

LH: Jag tycker ni gör en riktigt bra första period.

MÖ: Det tycker jag också och då kan man fråga sig vad som händer under en paus på 18 minuter. Därefter saknades det helt och hållet viljan från den första perioden. Det var som om laget inte var närvarande längre utan bara ville att det hela skulle ta slut någon gång så man fick åka hem och ta helg, avslutade en bedrövad Micke.

I Vallentunas omklädningsrum var glädjen stor och jag bad sportchefen Robert Nordmark förklara hur laget kunde vända underläget 0-1 till ledning 4-1 i andra perioden.

RM: Det finns så mycket kunskap i laget som måste få komma fram. Vi blev lite mera noggranna i vårt spel i andra perioden och så fick vi utdelning på vårt slit. Naturligtvis är det så att vi blev lite bättre och Botkyrka lite sämre, men förklaringen ligger nog mest i att den som vill mest ofta får den bästa utdelningen. Nu gäller det att vinna resten av matcherna i serien så slipper vi kvalserien, avslutar Robban.

OMGÅNG 7:
NYNÄSHAMN – WINGS  (6/2)
VÄSBY – JÄRFÄLLA       (6/2)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".