Krönika

Hanson hoppas på SHL-förslag med tolv lag

Lennart Hanson skriver här en krönika över SHL:s relativt nystartade arbete att öka publiksiffrorna för serie 1D.

Här beskriver han också förslaget som SHL har skickat till Stockholms ishockeyförbund. Där har styrelsen fattat beslutet att överföra förslaget och önskemålet till Svenska Ishockeyförbundet, som från och med nu äger frågan.

Bakgrund:
Den 27 april tog Pelle Björnekärr initiativet till bildandet av en intresseförening för serie 1D där målsättningen var att alla 10 lagen skulle bli medlemmar.
Den 19 maj registrerades domännamnet SHL (Stockholm Hockey League) och en egen hemsida tog form.
Den 27 maj bildades en interimsstyrelse.
Den 31 augusti valdes den första styrelsen där Ronnie Glysing blev ordförande.

Målsättningen för den ideella föreningen är att skapa en intressantare division som gör att publiktillströmningen ökar.

Den andra stora framgången är att hemsidan redan i slutet av januari passerade 100 000 besök.

Förslag att serie 1D på prov utökas till tolv lag 
SHL:s förslag till Svenska Ishockeyförbundet:

  • att utöka antalet lag i division 1 D till nästa säsong från tio lag till tolv lag,
  • att antalet spelomgångar i grundserien blir 22 med dubbelmöten,
  • att serie 1D undantas av speluppehåll varvid matcher söndag-onsdag-fredag undviks, 
  • att på försök vara mer flexibel vad gäller speldagar.

Mina egna synpunkter: 
Jag tycker det är fantastiskt att de tio klubbarna har kunnat enas om detta förslag och det mest glädjande är att de båda klubbarna Nyköping och Visby/Roma, som inte är från stockholmsområdet, också stödjer förslaget.

Säsongen 2009/2010 spelades serie 1D som en tolvlagsserie och i stor sett alla berörda såg bara fördelar med en serie med 22 matcher, där lagen möttes två gånger hemma och borta och att fortsättningsserien blev betydligt mer intressant med åtta lag med fjorton matcher i stället för som nu med sex lag och endast tio matcher.

Förslaget har passerat det första nålsögat när Stockholms Ishockeyförbund stöder förslaget och sänt det vidare till Svenska Ishockeyförbundet.

Jag har hört vissa belackare påstå att det inte finns tolv lag som håller division 1-standard. Hur vet man det? De enda som kan svara på det är klubbarna själva så låt oss fråga dem istället.

I den kommande kvalserien kommer troligen Värmdö och Haninge från AllTvåan att återfinnas. Båda dessa lag har erfarenhet från division 1. Väsby och Vallentuna eller Nynäshamn är alla tre lag som också hör hemma i division 1.

Min förhoppning är att Svenska Ishockeyförbundet skall tillstyrka att förslaget med tolv lag i division 1D får genomföras på prov under säsongen 2011/2012.

Lennart Hanson
hanson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".