Krönika

Nu är säsongen slut för fem lag i serie 1D...

Det blev en dramatisk avslutning för tre av lagen i Fortsättningsserien. Botkyrka blev något överraskande det lag som hamnade näst sist i tabellen och tvingas spela en kvalserie som startar först den 6 mars och pågår ända till den 30 mars.

Det känns lika snopet varje säsong när sista omgången i AllEttan och Fortsättningsserien är spelade. Då är säsongen över för ett antal lag och för några kan det bli några matcher till och i bästa fall en kvalserie till Allsvenskan.

Nacka och Nyköping som gick till AllEttan har ju hela tiden vetat att deras plats i Ettan varit säkrad. Båda lagen och då kanske särskilt Nyköping hade nog hoppats på någon form av fortsättning, men så blev det inte. Säsongen är avslutad för deras del.

Järfälla, Vallentuna och Nynäshamn har också spelat klart för säsongen. Järfälla kunde spela avslappnat i den sista omgången medan det för både Vallentuna och Nynäshamn var en ångestladdad sista omgång där det först i sista perioden avgjordes vilket lag som skulle undvika en kvalserie. För de två senare lagen är valet mellan att spela kvalserie och sluta den 20 februari ganska givet.

Måste det vara så här?

Jag har under åren framfört kritik mot detta upplägg som bygger på en sorts pyramid som avslutas med att två lag får möjlighet att spela i Allsvenska nästa säsong.

Jag är övertygad om att detta pyramidbygge skulle kunna genomföras på liknade sätt, men med den målsättningen att inget lag i division 1 skulle behöva avsluta sin säsong tidigare än vecka 12 som är i mitten av mars.

Jag vet att det pågår en utredning om framtiden för division 1. Ett första försök att göra något, som jag är övertygad om skulle vara till glädje för serierna, vore att säkra spel för alla lag till mitten av mars. Jag hoppas Svenska Ishockeyförbundet gör ett ärligt försök redan kommande säsong.

Lennart Hanson
hanson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".