Kvalserierna till Ettan (13 mars)

Kvalserierna till Ettan har redan kommit till omgång 4 och när matcherna på onsdag är spelade är halva serien spelad och alla har spelat lika många matcher innan serien vänder 20 mars.

I kvalserie D har Värmdö, som stod över i omgång 3, fått en kanonstart med två vinster med målkvoten 12-1. Övriga fyra lag i serien har en seger var. Haninge och Väsby har spelat tre matcher medan Botkyrka har spela två matcher.

I kvalserie C återfinner vi Lidingö. Laget stod över i förra omgången. Nu spelar laget sin tredje raka hemmamatch när Söderhamn/Ljusne kommer på besök. Skall det bli Lidingös första vinst?

Kvalserie D

VÄRMDÖ – BOTKYRKA            2 – 1  (1-1, 1-0, 0-0)

I en ljudkrönika i veckan beskriver assisterande tränaren i Värmdö Ville Felvin på ett trevligt sätt varför det går så bra för Värmdö i kvalet. Han och huvudtränaren Christian Styf har försökt få alla spelare i laget mentalt inställda på att det blir spel hela mars ut i en kvalserie. Det är under kvalserien laget skall vara på absolut topp.

Jag fick tag på en nöjd Ville Felvin efter matchen

LH: Tredje raka vinsten för er i kvalserien.

VF: Idag är jag riktigt nöjd. Det blev en jämn match mot ett bra men ungt Botkyrka.

LH: Det stod 1-1 efter den första perioden.

VF: Vi tog ledningen och 1-0 och sedan kvitterar Botkyrka till 1-1 när vi slarvar i mittzonen.

LH: Ni tar ledningen med 2-1 tidigt i andra perioden och sedan blir det inga fler mål.

VF: Vi hade ett bra snack med grabbarna mellan första och andra perioden. Vi pangade in 2-1 målet ganska omgående. Därefter spelade vi tätt och såg till att Botkyrka inte fick så många målchanser. Det blev en massa utvisningar på båda lagen. Vi hade samma domare mot Haninge och ha tar för allt.

LH: På onsdag möter ni på bortais Åkers.

VF: Det blir en viktig match och speciellt viktig blir den ju för Åkers eftersom de fick stryk av Haninge idag, avslutar Ville vårt telefonsamtal.

I nästa omgång möter Värmdö Åkers och Botkyrka tar emot Väsby.

HANINGE – ÅKERS             5 – 1  (2-0, 0-1, 3-0)

Haninge har redan hunnit med tre matcher och i nästa omgång står laget över. Åkers har spelat två matcher med en vinst och en förlust.

Som vanligt när det gäller Haninges matcher får jag hjälp av Daniel Dickman.

Daniels sms efter första perioden löd: "Haninge leder med 2-0 som är helt rättvist. Haninge spelar aggressivt och hade två power play utan framgång. Åkers går inte att känna igen från AllEttan. De spelar avvaktande med lågt tempo. Nu måste det till en scenförändring om Åkers skall komma in i matchen."

Åkers hemsida förmedlar webbsändningar till sina medlemmar.  Efter första perioden skrev Mattias Filander:

Det är ingen som visar att man vill vinna, jag blir så oerhört besviken på lagets inställning just nu. Det tacklas för lite och en del spelare ser rent av rädda ut. Spelar vi så här i fortsättningen har vi inget i ettan att göra. Jag vet inte vad som hänt, allt kan inte skyllas på avsaknad av Blid, han spelar inte i alla femmorna.

Daniels sms lydde: "Efter andra perioden står det 2-1 till Haninge. Det blev en jämn period med irriterat spel och flera utvisningar. Haninge fick ett mål bortdömt och missade också en straff."

Åkers kom igång ordentligt efter sin reducering till 1-2. Det kommer att bli en mycket spännande avslutning.

I sitt tredje sms skrev Daniel: "Det blev verkligen en spännande tredje period som slutar med seger för Haninge med 5-1. Bägge lagen hade chanser att avgöra men Haninge visade mer glöd på slutet och gjorde tre mål varav de två sista var i tom bur när Åkers försökte komma tillbaka genom att ta ut sin målvakt och spela med sex utespelare."

Haninge har nu spelat fyra matcher i rad och står över i nästa omgång. Åkers tar emot obesegrade Värmdö.

Kvalserie C

LIDINGÖ – SÖDERHAMN/LJUSNE   5 – 6  (0-1, 2-2, 3-3)

Lidingö gör åter en bra match i sin hemmahall men det blir ännu en förlust där laget tappar i slutet av matchen.

Per Wiren, tränare i Lidingö ringde mig efter matchen.

LH: Det vill sig inte riktigt för din grabbar. Andra uddamålsförlusten för er i hemmahallen.

PW: Det blir så här när man har så ungt lag som Lidingös. Vi består mest av spelare födda -90, -91 och -92 medan S/L har rutinerade spelare som nyligen spelat i Brynäs.

LH: Ni hämtar upp underläge 2-4 i sista perioden och går till ledning 5-4. Varför tappade ni den ledningen?

PW: Vi drabbas av en tveksam utvisning och då kvitterar S/L till 5-5 och då är det drygt sex minuter kvar. S/L gör sitt segermål när tre minuter återstår av matchen. Det är rutin som fattas hos oss men det kommer.

LH: Ni börjar med tre hemmamatcher i rad. Vad tycker du om det? Var det bra eller dåligt?

PW: Jag tycker inte det var bra för oss. Vi känner pressen av att ta någon eller några poäng hemma. Det hade varit bättre om vi haft en eller två bortamatcher i början. Nu har vi ju bara en enda hemmamatch kvar att spela. Jag upplever det som en mycket konstig lottning av en viktig kvalserie där det skall vara lika föra alla lagen.

LH: På onsdag åker ni upp till Falun. Känns det fortfarande roligt trots tre förluster?

PW: Nu skall jag gå hem och gräma mig tills i morgon. På måndag är allt glömt och på onsdag skall vi göra en bra match i Falun, avslutar Per vårt samtal.

Söderhamn/Ljusne står över i nästa omgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".