Kval till HockeyAllsvenskan (19 mars)

Det blir en lite rörig start i kvalserien. De båda lagen från Allsvenskan tjuvstartade kvalserien med omgång 1 där Troja/Ljungby på bortais besegrade Tingsryd med 4-2. De två återstående matcherna i den omgången spelas först på måndag mellan Vita Hästen–Asplöven och Karlskrona–Huddinge.

Stockholmshockeyn har stora förhoppningar på att Huddinge skall ta sig till Allsvenskan, där det just nu inte finns ett enda lag från Stockholm. Huddinge fick en bra start när de i sin första match vann med 6-1 mot Vita Hästen.

Huddinge möter i sin andra match Tingsryd som redan hunnit med två matcher med förlusten hemma mot Troja/Ljungby och vinsten uppe i Haparanda mot Asplöven med 2-0.

Att det kommer att bli jämt i kvalserien bevisas av att det i alla tre matcherna i omgång 3 var ett oavgjort resultat vid full tid. Två matcher avgjordes i förlängning och en genom straffar.

TINGSRYD – HUDDINGE           4 – 5  (1-1, 0-0, 3-3, 0-1)

I sin första match hemma i Björkhemshallen fick Huddinge en flygande start och ledde efter första perioden med 3-0. Nere i Småland och i Tingsryds hemmahall Dackehallen gick det betydligt trögare.

I den första perioden gör lagen ett mål var där båda målen kommer i power play. Tingsryd inleder efter dryga sju minuter när Julius Nilsson gör 1-0. Kvitteringen kommer när dryga fyra minuter återstår av första perioden när Fredrik Börjesson gör 1-1.

Andra perioden blir mållös och det är fortfarande jämt mellan lagen som också skottstatistiken 22-19 visar.

I den avslutande perioden kommer målskyttet igång på allvar med hela sex mål. När det gått dryga fem minuter tar Tingsryd åter ledningen när Matthew Davidsson gör 2-1. 92 sekunder senare är det åter oavgjort när Cristopher Aspeqvist kvitterar till 2-2. Huddinge tar ledningen i matchen för första gången när Jesper Andersson gör lagets tredje mål och det står 2-3 på resultattavlan.

Huddinge får vara i ledning endast 52 sekunder innan det är lika igen när Tom Koivisto kvitterar till 3-3. 14 sekunder senare får Huddinge en utvisning och i detta power play tar Tingsryd åter i ledning när Matthew Davidsson gör sitt andra mål som ger hemmaledning med 4-3.

Skall Huddinge kunna gå ifatt ytterligare en gång? Det är ju knappa fem minuter kvar av sista perioden.

När det är 89 sekunder kvar kvitterar Huddinge för tredje gången i matchen när Jimmy Jensen gör 4-4 ett resultat som står sig perioden ut.

I förlängningen får Huddinge starta de första 49 sekunderna med en man mindre så att Tingsryd har fyra utespelare och Huddinge tre. Knappa minuten efter att det blev spel fyra mot fyra ser Hampus Engzell till att Huddinge får med sig bonuspoängen hem när han gör det femte och avgörande målet.

Huddinge har fått en bra start i kvalserien och på måndag är det en ny bortamatch, nu mot Karlskrona.

Som vanligt kommer det ett telefonsamtal från Huddinges tränare Fredrik Mälberg.

LH: I dag blev det två poäng trots att det ett tag såg ut som att det skulle bli noll poäng.

FM: Jag är mer än nöjd med två poäng som matchen utvecklade sig. Vi lyckades inte spela lika disciplinerat som vi gjorde mot Vita Hästen utan lät Tingsryd göra flera av sina mål när vi gör individuella misstag.

LH: Ni tar ledningen med 3-2 men lyckas bara behålla den 52 sekunder.

FM: Jag tror det är här vi förlorar en poäng. Hade vi bara lyckats hålla den ledningen lite länge så tror jag vi fått mer press på Tingsryd. Lennart, du måste betänka att Tingsryd har ett flertal rutinerade spelare födda på 70-talet och jag har ingen. Jag tycker mina grabbar gör det mycket bra i den här kvalserien så här långt.

LH: Härligt när Jimmy Jensen kvitterar till 4-4.

FM: Det blev extra bra, för i det läget skrek jag att vi skulle försöka få upp pucken i deras zon och få till en tekning så att jag kunde ta ut Henrik i målet. Så avslutas anfallet med att Jimmy kvitterar.

LH: Starkt att ni klarar av Tingsryds power play i slutminuten och början av förlängningen.

FM: Jag håller med dig, särskilt med tanke på att Tingsryd spelar mycket bra i power play och gjorde två av sina mål på det sättet.

LH: Åker ni hem nu för att åka ner till Karlskrona på måndag?

FM: Nej, vi åker till Karlskrona och så tränar vi i deras ishall i morgon söndag och så åker vi hem på måndag efter matchen. Det blir några resor söderut i början för laget. På fredag skall vi spela i Ljungby, avrundade en mycket nöjd Fredrik vårt samtal.

ASPLÖVEN – TROJA/LJUNGBY   4 – 5  (1-1, 2-1, 1-2, 0-0, 0-1)

VITA HÄSTEN – KARLSKRONA   3 – 2  (1-1, 1-0, 0-1, 1-0)

NÄSTA OMGÅNG 21 mars
KARLSKRONA – HUDDINGE
VITA HÄSTEN - ASPLÖVEN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista