Omgång 4 i serie 1D (25 september)

Efter tre spelade omgångar har alla lag utom Nacka tagit poäng. I toppen finner vi Huddinge som tagit full pott och Nynäshamn som har överraskat stort genom att på de tre första omgångarna bara ha tappat en poäng.

De båda nykomlingarna Värmdö och Åker har också startat bra med fem respektive fyra poäng.

Den fjärde omgången är svårtippad även om Wings i sin hemmahall bör vinna mot Nacka och Huddinge i sin hemmahall knappast tappar tre poäng mot Åker.

Matcherna mellan Värmdö och Nyköping, Järfälla mot Visby/Roma och Vallentuna mot Nynäshamn skulle alla tre mycket väl gå till förlängning.

Jag prickade in två av matcherna som gick till förlängning men bommade helt vad det gällde Huddinges match.

I tabellen återfinner vi nu en ny ledare!

HUDDINGE – ÅKER              3 – 5  (1-1, 2-2, 0-2)

Huddinge råkade ut för sin första förlust, när nykomlingen Åker kom på besök till Björkängshallen.

Åker tog ledningen redan efter 30 sekunder och Huddinge kvitterade till 1-1 när det återstod 29 sekunder av den första perioden.

I den andra perioden gick Huddinge upp till ledning 3-1 som blir till 3-3 innan perioden var slut. Tre av dessa fyra mål kom i power play två gånger i spel fem mot fyra och en gång spel fem mot tre.

När det var sju minuter kvar av den avslutande perioden gav Martin Backholm Åker ledningen för andra gången när han gjorde 4-3. Stefan Eriksson gjorde sitt andra mål, när han i tom bur fastställde slutresultatet till 5-3.

För att ytterligare spegla matchen tar jag hjälp av de härliga summeringar som Mattias Filander skriver när han på Everysport direktkommenterar Åker matcher.

Åker spelar ett mycket bra försvar spel i den första perioden men lyckas inte så bra med sitt power play men även Huddinge har problem med spel fem mot fyra.

Domaren är inte bra just nu, väldigt petig åt båda hållen, och denna var rent bedrövlig. Huddinges forward svänger skarpt vid sargen bakom Åkers kasse så att kan ramlar, men Backholm är precis i ryggen på honom och tittar på Huddingespelaren. Det räcker tydligen för att bli utvisad...

Nyberg har en sådan grymt bra fart på rören denna säsong, kul att se när han checkar frenetiskt.

Det är mycket bra och underhållande match hittills. Det är ett avvaktande spel från båda håll i här i slutskedet av matchen. Den som gör nästa mål tror jag vinner.

Huddinge är griniga efter vårt 4-3 mål och lägger energi på fel saker. Åker har kul och lirar hockey. Hoppas det håller så att vi får 3 poäng idag också. Det höll!!!!!!!!!

I nästa omgång åker Huddinge till Värmdö och Åker tar emot Wings.

VALLENTUNA – NYNÄSHAMN     3 – 4  (1-2, 1-0, 1-1, 0-1)

Jag valde att bevaka denna match och var lite nyfiken på Nynäshamn som börjat så bra och bara tappat en poäng på de tre första matcherna.

Jag fick se en spelmässigt ganska tråkig match men den tack och lov var den spännande, särskilt i tredje perioden och i förlängningen.

VBK lyckades kvittera Nynäshamns ledning vid två tillfällen och var också i ledning under 24 sekunder i den sista perioden.

Ställningen var 3-3 vid full tid men i spel fyra mot tre i förlängningen avgjorde Linus Lundström i Nynäshamn matchen genom att göra 4-3 när det endast var 45 sekunder kvar av de fem minuterna. Det gör att Nynäshamn för andra gången i rad lyckades få med sig jätteviktiga bonuspoäng.

Efter matchen träffade jag Nynäshamns nye tränare Patrik Jonsson.

LH: Är du nöjd med dagens resultat?

PJ: Jag är nöjd med två poäng men jag är inte nöjd med vår andra period där vi presterade ett bedrövligt spel. Det var första gången som det händer på de här fyra matcherna.

LH: Ni kommer igen blixtsnabbt efter att ha kommit i underläge 2-3.

PJ: Ja, det var verkligen starkt av laget och det målet var ju också ett riktigt spelmål som Johan Garpsäter gör. Då var det full fart på våra unga spelare igen.

LH: Ni har bara tappat två poäng så här långt.

PJ: Ju fler matcher utan förlust så kommer den till slut.

LH: Det fick ju Huddinge uppleva som fick stryk av Åker idag.

PJ: Förlorade Huddinge mot Åkers? Då har vi gått upp i serieledning. Vem kunder tro det när serien startade, konstaterar en mycket glatt överraskad tränare.

Tränare Rickard Hårdstam  i Vallentuna var däremot inte glad.

RH: Idag, Lennart, är jag riktigt förbannad!

LH: För att ni inte lyckades ta bonuspoängen?

RH: Nej, inte för bonuspoängen. Den lyckas man vinna ibland och förlorar ibland. Nej, jag är förbannad för att vi låter Nynäshamn ta tillbaka matchen direkt efter att vi tagit ledningen med 3-2. I det läget skall vi alla bli ett snäpp bättre och verkligen jobba för att vi skall vinna matchen. Plötsligt är det flera av våra spelare som inte gör sitt jobb så att vi kan behålla vår ledning och förhoppningsvis öka den ytterligare. Allt för många spelare bjuder inte till de sista tio minuterna och det är det jag är förbannad på, avslutar en ändå ganska sansad Rickard.

Vallentuna åker till Järfälla och Nynäshamn tar emot Nacka.

JÄRFÄLLA – VISBY/ROMA           1 – 4  (0-2, 1-0, 0-2)

V/R skaffade sig en ledning med 2-0 i den första perioden Jonathan Johansson och Mattias Forsberg gör båda målen i power play.

Den andra perioden vann JHC med 1-0. Det var Patrik Nordström som reducerade till 1-2 i slutat av perioden.

Adam Bezak och Joakim Hedlund i V/R gjorde var sitt mål på 39 sekunder när det gått fem minuter av den sista perioden. JHC bytte målvakt, men matchen kändes ändå avgjord och några fler mål blev det inte.

På onsdag tar Järfälla emot Vallentuna och på fredag är det matchen i Visby mellan V/R och Nyköping.    

VÄRMDÖ – NYKÖPING        3 – 4 (3-1, 0-1, 0-1, 0-0, 0-1)

Den här matchen skulle ha spelats i Nyköping, men då det inte går att få fram spelduglig is i Stora Hallen flyttades matchen till Värmdö.

Det såg länge ut som om Nyköping skulle få vända hem utan poäng. Värmdö vände underläget 0-1 till ledning 3-1 i den första perioden genom mål av Marcus Milemark, Johan Hägglund och Christoffer Timmas. De två senare målen kom i power play på 95 sekunder.

Nyköping reducerade till 3-2 i andra perioden och kvitterade till 3-3 i den tredje när det var dryga åtta minuter kvar av sista perioden.

Förlängningen blev mållös och för att Nyköping skulle få sin bonuspoäng behövdes det läggas hela tio straffar innan Fredrik Håkansson satte sin andra straff i mål.

På onsdag är det stor hockeyfest i Ekhallen i Värmdö när Huddinge kommer på besök och Nyköping har match igen först på fredag när laget tar båten till Visby och möter Visby/Roma.

WINGS – NACKA                    5 – 2 (2-1, 3-1, 0-0)

Wings ser ut att ha fått ordning på sitt lag igen. Laget inledde ju något överraskande med två förluster men har nu följt upp detta med två raka vinster i hemmahallen.

Wings satte fart redan från start och på de första fem minuterna hade Viktor Helander gjort 1-0 och Viktor Isaksson 2-0 innan Pierre Stening i Nacka lyckades reducera till 2-1.

I den andra perioden ökade Tobias Fredriksson Wings ledning till 3-1 och Joakim Ramsten ökade ledningen till 4-1 16 sekunder senare.

När Wings hade två spelare i utvisningsbåset reducerade Adam Johansson i Nacka till 4-2. Per Svensson i Wings gjorde 5-2 och sedan blev det inga fler mål då tredje perioden blev mållös.

Wings åker på onsdag till Åker och Nacka åker till Nynäshamn.