Omgång 10 i serie 1D (16 oktober)

Nio omgångar är spelade av serien vilket är lika med en tredjedel. 14 omgångar återstår att spela innan det är klart vilka fyra lag som spelar i AllEttan Mellan tillsammans med fyra lag från serie C.

Inför denna omgång är det verkligen tätt mellan de fyra första lagen. Åker och Visby/Roma har 19 poäng och Huddinge och Nyköping har 18 poäng.

Omgångens verkliga toppmöte sker mellan Åker och Visby/Roma. Det första mötet i Visby ishall slutade med en knapp seger med 2-1 för hemmalaget V/R. Tränaren i V/R Thomas Sjögren anser att det så här långt är den bästa matchen i hemmahallen.

Värmdö vann det första mötet mot Nacka. Kan laget vinna igen så att man inte tappar kontakt med de fyra lagen framför eller får Nacka revansch?

Två av omgångens matcher var lika vid full tid och en avgjordes genom förlängning medan en måste avgöras genom straffar.

ÅKER – VISBY/ROMA          3 – 2  (1-1, 1-1, 0-0, 1-0)

Folket i Åkers Styckebruk har börjat förstå att något stort är på gång för bygdens hockeylag. Laget ligger på första plats i tabellen och möter Visby/Roma och vill ha revansch för förlusten i första omgången, då laget förlorade i Visby med uddamålet. Det var säkert därför det kom över 500 personer för att heja fram hemmalaget.

Det blev en spännande match där det stod 2-2 på anslagstavlan efter tre perioder och matchen gick till förlängning på fem minuter. När endast 34 sekunder återstod av förlängningen avgjorde Sebastian Hård i Åker när han gjorde 3-2 målet och gav Åker bonuspoängen.

Som vanligt när det gäller Åker så tog jag hjälp av Mattias Filander och väljer här ut några citat från hans direktrapport på Everysport som på ett bra sätt återger några händelser i matchen.

Åker tar inte tillvara på sina pp och när Visby/Roma blir fulltaliga och får en tekning i anfallszon så tar V/R tillvara på sin chans och kvitterar!

Första perioden blir väldigt sönderryckt av en massa utvisningar. Åker skjuter för få skott i power play som vanligt! Sju skott på hela perioden trots två  fem mot tre.

Domaren har tydligen betalt per utv. ikväll. Precis som mot Nacka.

1-2 Marcus Hansson sitter på pucken och 5-6 spelare är i målgården och trycker in honom i mål.

2-2 Daniel slår in en retur i gröten framför kassen.

Åker möter Värmdö. Visby/Roma möter Nynäshamn.

VÄRMDÖ – NACKA      5 – 4 (1-0, 0-4, 3-0, 0-0, 1-0)

I det första mötet mellan de båda lagen var det ”Lillebror” Värmdö som vann matchen med uddamålet. Nacka var därför ute efter revansch. Att matcherna mellan dessa båda lag är något extra visar den fina publiksiffran på 473 personer.

Värmdö tog ledningen med 1-0 genom Dan Trybom i mitten av perioden ett resultat som stod sig perioden ut.

Den andra perioden blev helt och hållet Nackas, då laget gjorde fyra mål varav två i power play. Matias Sandberg gjorde två av målen och Christopher Lundqvist och Björn Jonasson var sitt.

Värmdö kom tillbaka starkt i den tredje perioden och på mindre än fem minuter hade Michael Wallén, Dan Tryborn och Joakim Göransson kvitterat Nackas ledning 4-1 till 4-4. Detta resultat stod sig perioden ut. Förlängningen blev mållös och det behövdes tio straffar innan någon spelare lyckades överlista målvakterna. Det var Joakim Göransson i Värmdö som såg till att hemmalaget fick bonuspoängen och därmed har fortsatt kontakt med de fyra lagen ovanför strecket.

Efter matchen ringde jag till ”Lillis” Hedström med ett förflutet i både Nacka och Värmdö och som också såg den första matchen mellan lagen.

LH: Nacka fick ingen revansch men det blev i alla fall en poäng.

Lillis. Jag tycker det var ett rättvist resultat. Värmdö var bäst i den första perioden och fick ett litet tursamt mål.

LH: Så plötsligt vinner Nacka den andra perioden med 4-0.

Lillis: Nacka spelade mycket bra och Värmdö måste ha gjort sin sämsta period på mycket länge.

LH: Hur ser tredje perioden ut?

Lilis: Då är det ett helt annat Värmdö som kommer in på isen. Nacka skall vara glada över att inte Värmdö avgjorde matchen redan i den tredje perioden.

LH: Inget mål i förlängning och hela tio straffar innan det blir mål.

Lillis: Ja, det är ju inte bra även om det blir lite extra spännande. Spelarna gör det så svårt för sig genom att de vill göra så snygga mål. Den ende som gjorde det enkelt och kunde dra både målvakt och därefter skjuta i mål var ju Joakim.

LH: Hur upplevde du Värmdös effektfulla start innan spelarna kommer in på isen för match?

Lillis: Det som visas på den stora filmduken är verkligen medryckande och måste påverka spelarna på ett positivt sätt. Fyrverkeriet tycker jag inte är bra då röken ligger kvar under första perioden och är säkert inte speciell bra att andas in för spelare eller åskådare.

Med de kloka orden avslutar Lillis vårt samtal.

Värmdö åker på onsdag till Åker och Nacka tar emot Nyköping.

NYNÄSHAMN – WINGS           5 – 2  (2-0, 2-2, 1-0)

Det måste kännas skönt för Nynäshamn, som var i ledning i serien för några omgångar sedan, att åter få en seger efter att ha inkasserat fyra raka förluster. Hemmalaget vann det första mötet så mot Wings har det blivit full pott.

Redan efter dryga minuten stod det 1-0 på resultattavlan genom Simon Hermansson och sju minuter senare 2-0 genom Linus Lundström.

Linus gjorde sitt andra mål i power play som betydde ledning med 3-0. Wings Fredrik Eklund i Wings reducerade till 3-1. Det blev ytterligare ett power play mål när Marcus Berntsson ökade hemmalagets ledning till 4-1 innan Wings Jacob Allert reducerade till 4-2.

Direkt i den tredje perioden avgjorde Johan Garpsäter matchen helt och fullt när han gjorde 5-2 målet som också blev slutresultatet.

Nynäshamn åker på fredag över till Gotland och match mot Visby/Roma. Wings tar emot Järfälla redan på onsdag.

JÄRFÄLLA - HUDDINGE           1 – 7  (0-3, 0-1, 1-3)

Huddinge vann det första mötet mot JHC med 6-1 och i returen blev det 7-1 så Huddinge har lyckas med att besegra JHC med hela 13-2 på två matcher. I och med att Åker ”bara” tog två poäng mot Visby/Roma gick Huddinge upp i serieledning tack vara bättre målskillnad än Åker.

Jag hade som vanligt en pratstund med Huddinges tränare Fredrik Mälberg.

LH: Nu är ni tillbaka i serieledning igen.

FM: Det var verkligen på tiden!!!

LH: Hur var dagens match?

FM: Det spel som jag vill att laget skall spela kommer mer och mer. Vi vinner första perioden med 3-0 och det känns som om vi har full kontroll på matchen. Härligt att Rasmus Dahlberg-Karlsson får göra de två första målen.

LH: I den andra perioden ser det inte ut att hända så mycket. En utvisning för de dina och ett mål.

FM: Då tycker jag att vi hade en liten dipp igen och då sa vi till varandra inför den sista perioden att nu skall vi spela riktigt bra hockey de sista tjugo.

LH: Gjorde ni det?

FM: Jag det tycker jag vi gjorde. Stundtals kändes det som vi sakta men säkert närmar oss det spel som vi måste ha om vi skall vinna serien och göra bra ifrån oss i AllEttan, avslutade Fredrik.

Järfälla åker till Wings på onsdag och Huddinge tar emot Vallentuna.

NYKÖPING - VALLENTUNA        4 – 2  (0-0, 1-0, 3-2)

Vallentuna överraskade ordentligt när de i första mötet mot Nyköping i Nyköping lyckades få med sig två poäng i premiärmötet.

Även i det andra mötet såg det ett tag i mitten av den tredje perioden ut som om VBK skulle lyckas ännu en gång.

I mitten av den andra perioden fick de 700 personer som kommit till Stora Hallen se hemmalaget göra första målet genom Antti Koponen. 2-0 gjorde Robin Axbom redan efter tre minuter in i den sista perioden. Minuten efter reducerade VBK genom Mattias Thudin till 2-1 som sex minuter senare blev 2-2 genom Martin Lundberg.

Skulle VBK ännu en gång lyckas ta poäng mot Nyköping? Marcus Andersson i hemmalaget ville annorlunda och på mindre än tre minuter gjorde han två mål och fastställde slutresultatet till 4-2.

Nyköping åker till Nacka på onsdag och Vallentuna åker till Huddinge.