Omgång 11 i serie 1D (21 oktober)

Efter tio omgångar är det rekordjämnt mellan de fyra lagen ovanför strecket. Det är ju de lagen som går till AllEttan Mellan där serie C fyller på med fyra lag.

Huddinge, Åker och Nyköping har 21 poäng och Visby/Roma 20 poäng. Nedanför strecket jagar Värmdö med 19 poäng och Nynäshamn med 16 poäng.

Vid onsdagens matcher vann samtliga lag med 21 poäng sina matcher och spädde på med ytterligare tre och har nu 24 poäng.

Åkers är det lag som övertygar mest just nu och framstår mer och mer som ett lag för AllEttan.

Frågan är nu om Visby/Roma skall vinna slag nummer två om Östersjön mot Nynäshamn och på så sätt hänga på ledartrion?

VISBY/ROMA - NYNÄSHAMN     4 – 2  (2-1, 1-1, 1-0)

Nynäshamn vann det första mötet i sin hemmahall med 6-4, efter att ha grundlagt segern med utmärkta 4-0 i första perioden. Nynäshamn var i det läget av serien inne i en utmärkt period, som också ledde till att laget senare gick upp i serieledning. Därefter kom laget in i en schackningsperiod och förlorade fyra matcher i rad.

Visby/Roma har fyra poäng upp till ledargruppen och därför är det viktigt med en seger för att minska avståndet till endast en poäng.

Matchen:
Dryga sju minuter i första perioden kom matchens första mål. Det var Simon Hermansson i Nynäshamn som i och med målet gav ställningen 0-1. Fyra minuter senare fick V/R chans att spela power play och 21 sekunder senare kom kvitteringen till 1-1 genom Nicklas Westerlind. Dryga minuten senare var det dags för hemmalaget att ta ledningen när Jonathan Johansson gjorde 2-1 som stod sig perioden ut trots att V/R fick ytterligare en chans att spela fem mot fyra. Skotten i första var 16-7.

Direkt i andra perioden kom ytterligare en chans för V/R i power play utan resultat men sju minuter senare kom 3-1, ledning genom Victor Enmalm.

V/R hade klarat sig undan utvisningar men så blev det i mitten av perioden två spelare utvisade i hemmalaget och i spel tre mot fem reducerade Nynäshamn till 2-3 genom Niclas Norrljung.

Nynäshamn fortsatte att dra på sig utvisningar men redde upp det hela så 3-2 stod sig perioden ut. Skotten i den andra perioden slutade 15-10.

Fem minuter in i den tredje perioden gjorde Nynäshamn ett misslyckat byte och fick en utvisning för för många spelare på isen. I det läget gjorde Arvid Larsson 4-2 och nu hade V/R skaffat sig ett bra läge för att få revansch för förlusten i första mötet mellan lagen.

Det kom ytterligare två utvisningar en för vardera lagen men utan att det blev några fler mer mål.

Skotten i den sista perioden slutade 10-7 som sammantaget gjorde 41-24.

De över 800 personer som sökt sig till Visby ishall kunde vandra hem igen, nöjda med att V/R fortsätter att hänga på gruppen som vill till AllEttan.

Thomas Sjögren och jag hade följande samtal efter matchen.

LH: Ni fick tre viktiga poäng och du kan känna dig nöjd hoppas jag.

TS: Tänk Lennart, att det kan vara så stor skillnad på vinst och förlust. Efter förlusten mot Åker var jag inte glad, men nu är jag glad igen.

LH: Förra veckan talade vi om att ni spelar bra i box play men idag gjorde Nynäshamn mål i spel fem mot fyra.

TS: Det känns lite retfullt må du tro. Undrar hur det påverkar vår fina statistik? Lite retfullt är också att vi inte gör mål i spel fem mot tre men jag får vara nöjd över att vi gör två mål i power play.

LH: Cecilia Wiggsäter ringer och är överlycklig över att hon fått se en så bra hockeymatch.

TS: Jag tänkte på vilken förändring som skett från första matchen mot Nynäshamn i omgång två. Båda lagen har utvecklats. I den första matchen kändes allt så ”valpigt” men idag var det ett helt annat spel. Dagens domare var den bästa vi haft på hela säsongen. Det var mycket hans förtjänst att det blev riktig hockey hela matchen.

LH: På söndag är det en viktig match mot Värmdö.

TS: Det är en sådan där sexpoängsmatch. Vinner vi den då känns det som vi har tagit ett stort steg mot att ta oss till AllEttan även om halva serien ännu inte är spelad, avslutar Thomas vårt samtal.

Jag hade även ett samtal med Visbys speciella fan Cecilia Wiggsäter.

LH: Ringer du från Gotland. Har du sett matchen?

CW: Ja. det är min första match här i Visby denna säsong. Som du vet har jag varit sjuk en tid, men nu har jag sett en härlig match.

LH: Du får se ditt kära Visby/Roma vinna också!

CW: Det var en tuff match där båda lagen körde för fullt hela tiden och Nynäshamn gav aldrig upp utan kämpade för fullt för att reducera och eventuell få till en kvittering.

LH: Var Nynäshamn nära att nå en kvittering i den andra perioden efter att ha reducerat till 3-2? 

CW: Andra perioden var det Nynäshamn som var bäst och om de fått bättre utdelning så kunde det ha varit Nynäshamn i ledning inför den sista perioden.

LH: Du såg ju också förra matchen den mellan Åker och Visby/Roma. Jämför!

CW: Det var också en så bra match och där var det på samma sätt. Båda lagen gav allt men i den matchen var nog Åker något vassar och därför blev det förlust, avslutar Cecilia vårt samtal.

Nynäshamn har en ny bortamatch på söndag när laget möter Järfälla. 

HUDDINGE - VALLENTUNA      1 – 0  (1-0, 0-0, 0-0)

I det första mötet mellan lagen i Vallentuna ishall, gjorde VBK en bra match som slutade 3-5 och där VBK lite oförtjänt fick 4-4 målet bortdömt.

Vallentuna förlorar även det andra mötet mot Huddinge. Huddinge segrar med minsta möjliga marginal, då laget vinner med matchens enda mål, gjort efter fem minuters spel i första perioden och i power play av Rickard Carlsson.

Som vanligt sände jag ett sms till Huddinges tränare och ber honom ringa. Här är kvällens samtal:

LH: Det blev en mycket knapp seger idag.

FM: Det är svårt att spela mot ett lag som hela tiden backar hem och har en box med fem spelare. Då vill det till att ha några spelare som vill gå in i boxen och göra skitjobbet. I dag var det inte många i mitt lag som var villiga att ta på sig den sysslan.

LH: Ni skjuter 28 skott och gör bara ett mål.

FM: Vallentuna har en mycket duktig målvakt i Patrick Häggstrand-Hansen och det blir inga bra skott när det finns en mur som hela tiden försöker täcka skotten.

LH: Du låter ganska nöjd idag.

FM: Ja, det känns på något sätt bra. Det är inte lätt att hela tiden producera mål och då känns det skönt att få tre poäng på bara ett inspelat mål, avslutar Fredrik vårt samtal.

Huddinge har en ny hemmamatch på söndag när Nacka kommer på besök. Vallentuna tar emot Wings.

ÅKER – VÄRMDÖ                 7 – 3  (4-0, 2-2, 1-1)

I första mötet i Ekhallen blev det hela 15 mål. Lagen turades om när det gällde ledning och kvittering. Det stod 7-7 vid full tid och Värmdö fick bonuspoängen med hjälp av straffar.

Det blev många mål även i det andra mötet men denna gång inte lika jämnt fördelade. Åker gjorde en helgjuten första period som laget också vann med 4-0 och grundlade därmed den kommande segern.

Jonathan Persson i Åker gjorde hela tre mål. I Värmdö stod Dick Lilja för två av lagets tre mål.

Jag plockar som vanligt ut några viktiga händelser ut Mattias Filanders direktrapport via Everysport.

Mycket bra spel av Åker i power play, finurliga passningar genom slottet och mer skott än vad vi blivit vana med från tidigare matcher.

Värmdö har absolut inte varit ofarliga i matchen, tvärt om har laget skapat flera fina chanser. Dom är skickliga när de kommer 2 mot 2 eller 3 mot 3. Det blir alltid fina passningar in i slottet då. När Åker börjar "stirra puck" så går man ganska snabbt bort sig mot ett puckskickligt lag som Värmdö. Det gäller för Åker att hålla tempot uppe och spela sitt vanliga spel och inte falla in i ett lägre tempo. Då trivs Värmdö som fisken i vattnet.

Värmdö inleder med en bra minut direkt i andra perioden, pucken dansar och hoppas framför Åkers målvakt Marcus flera gånger, riktigt farligt.

Värmdö reducerar till 2-6 genom Dick Lilja. Det börjar likna klassiska siffror när det handlar om matcher där Värmdö är inblandade. Oftast väldigt öppen hockey som bjuder på mycket chanser.

Åker har spelat 5 mot 4 fyra gånger och gjort tre mål i denna spelform.

Dick Lilja gör sitt andra mål när Värmdö reducerar till 3-7. Laget spelar bra i en minut efter power play och skottet går efter isen och ser ut att styras lite oturligt på en försvarares skridsko och går mellan benen på Hansson.

Åker spelar mest av matchen nu, och då sätter man sig själva i lite onödigt farliga situationer ibland.

Åker har bortamatch mot Nyköping på söndag och Värmdö får besök av Visby/Roma.

NACKA – NYKÖPING           2 – 3  (0-1, 1-2, 1-0)

Vid det första mötet nere i Nyköping vann hemmalaget med 6-3. Hemmalaget avgjorde matchen genom en mycket bra andraperiod som slutade 6-1 och som dödade matchen helt.

Nacka förlorade även det andra mötet mot Nyköping. I den här matchen var laget mycket närmare poäng än i första mötet. Nacka kvitterade Nyköpings ledning med 1-0, gjort i spel fem mot fyra från första perioden när Filip Norman direkt i andra perioden gjorde 1-1, också i power play.

I mitten av perioden tog Nyköping åter ledningen med 2-1 som blev till 3-1 i slutminuten.

I mitten av den sista perioden gjorde Filip Norman sitt andra mål som innebar reducering till 2-3. Närmare än så kom inte Nacka utan Nyköping kunde återvända hem med tre poäng och tillhör fortfarande ledargruppen på 24 poäng.

På söndag åker Nacka till Huddinge och Nyköping tar emot Åker i Stora Hallen.

WINGS – JÄRFÄLLA            3 – 1  (0-0, 1-1, 2-0)

Den första matchen mellan lagen i Järfälla ishall slutade med en klar hemmaseger med 3-0.

Wings fick revansch för förlusten i första omgången. Det blev en jämn match där det efter två perioder stod 1-1. Wings gjorde det första målet sex minuter in i den andra perioden genom David Wallin. Kvittering till 1-1 kom åtta minuter senare genom Daniel Jakobsson.

I den tredje perioden lyckades Wings i ett power play återta ledningen när Mattias Sunnanängs gör 2-1.

När Järfälla tog ut sin duktiga målvakt Malcolm von Rosen för att få till en kvittering gjorde Andreas Öhrn 3-1 i tom bur.

Jag fick tag på Wings tränare Charlie Thermaenius.

LH: Det blev tre viktiga poäng i dag.

CT: Det stämmer men till priset av att ytterligare en av våra spelare blir långtidsskadad. Det var två ängsliga lag som möttes där ingen ville förlora för poängen kändes så viktiga för båda lagen.

LH: Tråkigt att höra och särskilt som jag vet att du har många på skadelistan redan.

CT: Det kan knappast finnas någon annan division 1-klubb som har det så här svårt. Vi har fått låna tre juniorer från Almtuna. Hela vårt lag skulle behöva ett längre uppehåll just nu.

LH: Då är det typiskt att serien för första gången slipper ett tråkigt och omotiverat uppehåll.

CT: Nu är det som det är och på söndag möter Vings mitt ”gamla” lag Vallentuna. Hoppas att du finns på plats då.

LH: Det lovar jag. Jag har inte haft tillfälle att se Wings tidigare denna säsong så nu är det verkligen hög tid.

Järfälla tar på söndag emot Nynäshamn.

VISBY/ROMA - NYNÄSHAMN   (SPELAS 21/10)