Omgång 12 i serie 1D (23 oktober)

Efter elva omgångar är det fortfarande rekordjämnt mellan de fyra lagen ovanför strecket. Det är ju de lagen som går till AllEttan Mellan där serie C fyller på med fyra lag.

De fyra lagen Huddinge, Åker och Nyköping på 24 poäng och på Visby/Roma 23 poäng skapade ett litet avstånd till jagande Värmdö på 19 och Nynäshamn på 16 poäng i omgång 11.

I omgång 12 möts Visby/Roma i en så kallad ”sexpoängsmatch” där avståndet mellan lag fyran och femman i tabellen kan öka till sju poäng eller minska till en poäng.

En annan intressant match i omgången är mellan de båda lagen från Södermanland Nyköping och Åker.

Tre av de fem matcherna var oavgjorda vid full tid. Två avgjordes i förlängning och en genom straffar.

VALLENTUNA – WINGS         2 – 3  (1-0, 0-2, 1-0, 0-1)

Det kändes lite speciellt för mig när jag åkte till Vallentuna ishall. Jag tänkte på att för ett år sedan var tränaren i VBK Rickard Hårdstam i Väsby för att senare dyka upp som medhjälpare till Charlie Thermaenius som då tränade VBK. Nu är Rickard huvudtränare i Vallentuna och Charlie i Wings.

När jag kom till ishallen gick jag först till gästerna Wings och hälsade på Charlie.

LH: Hur känns det att vara ”gäst” i din gamla hemmahall?

CT: Det känns lite konstigt. I den här delen av ishallen har jag faktiskt aldrig varit. Jag har före matchen tagit en runda i spåren och dem känner jag utan och innan.

LH: Hur många spelare har du med dig idag, du som har seriens mest skadedrabbade lag?

CT: Vi har faktiskt med oss hela 15 spelare idag så det känns bra så långt. Nu gäller det att göra en bra match och helst få med oss tre poäng.

Jag gick därefter över till VBK och påminde Rickard om det lilla speciella med dagens match.

RH: Jag har faktiskt inte tänkt på det. Här är fokus helt på att vi skall göra en lika bra match som vi gjorde mot Huddinge. Idag blir det tre poäng och efter det kommer det ytterligare tre raka segrar.

Vallentuna är ut efter revansch för förlusten mot Wings i omgång 3 när Wings vann i sin hemmahall med 5-2.

Det blev en intensiv match med mycket målchanser och skotten efter tre perioder var 37 för hemmalaget och 43 för gästerna.

VBK tar ledningen i spel fem mot fyra och Marwin Bernesjö gjorde 1-0 när det var 32 sekunder kvar av första perioden.

I den andra perioden hade VBK tre chanser att öka på sin ledning vid tre fina frilägen. Direkt efter det tredje kontrade Wings och kvitterade till 1-1 genom Oskar Kjellberg och 32 sekunder senare tog Wings ledningen med 2-1 genom Mikael Jedland. Det svänger verkligen fort i ishockey.

Sex minuter in i den tredje perioden lyckades hemmalaget kvittera till 2-2 genom Deniss Konosev. Därefter hade båda lagen ett otal chanser att avgöra men 2-2 stod sig perioden ut och det blev fem minuters förlängning.

I spel fyra mot fyra lyckades Wings direkt bita sig fast i hemmalagets zon i dryga 97 sekunder innan Sami Pitkänen snurrade runt målet och avslutade med ett elegant skott i mål.

Jag hade ett kort samtal med Charlie direkt efter matchen.

LH: Det blev två nya poäng. Är du nöjd med ditt lag?

CT: Ja, det är jag och särskilt hur vi spelade i förlängningen. I övrigt var det kanske inte någon höjdarmatch men jag tycker det finns mycket kämparglöd i mitt lag.

LH: Jag tycker jag har fått se en spännande match med otroligt många målchanser. Jag har också fått se två duktiga målvakter i din Adam Reideborn och Patrick Häggstrand-Hansen i hemmalaget.

CT: Jag håller med dig helt och hållet. Nu känns det skönt att kunna ta en härlig promenad hem, avslutade Charlie.

När jag kom till Vallentunas tränarduo var stämningen allt annat än uppåt. Några ord med Rickard blev det dock.

LH: Det blev inga tre poäng men det blev i alla fall poäng.

RH: Jag tycker vi gör en riktigt dålig match.

LH: Jag fick se ett stort antal målchanser och strålade spel av båda målvakterna.

RH: Det är klart att Adam i Wings bur blir bra när våra spelare hela tiden skjuter i hans plock. Även om jag är besviken just nu så är jag övertygad om att serien är så jämn att alla lag kommer att ta poäng av varandra under hela grundserien, avslutar Rickard vårt samtal.

På onsdag åker Vallentuna till Nynäshamn och Wings till Nacka.

NACKA – HUDDINGE        3 – 2  (1-0, 0-1, 1-1, 1-0)

I det första mötet mellan lagen vann Huddinge på bortais med 4-1. Det andra mötet blev betydligt jämnare och vid full tid stod det 2-2 efter att Nacka kvitterat Huddinges ledning två gånger.

Huddinge tog ledning i slutet av den första perioden när Nicklas Nilsson i power play gjorde 1-0. Kvittering till 1-1 kom i mitten av den andra perioden när Björn Jonasson säkert satte en straff.

I mitten av den tredje perioden tog Huddinge ledningen igen när Nicklas Nilsson gjorde sitt andra mål. Nacka kom tillbaka in i matchen igen och redan efter 75 minuter kvitterade Pierre Stening till 2-2. Det resultatet stod sig perioden ut och det blev förlängning.

I förlängningen blev det Vilhelm Stigart-Åman som såg till att Huddinge fick bonuspoängen som nu gör att Huddinge kan behålla sin första plats i tabellen.

Kvällens samtal med tränaren Fredrik Mälberg i Huddinge handlade om varför det går så tungt igen.

LH: I matchen mot Vallentuna blev det en knapp seger med 1-0. Mot Nacka blev det ”bara” två poäng. Varför har det blivit så svårt att göra mål igen?

FM: Jag har inget bra svar. Vi har pratat i laget om att det kanske var väl enkelt i grundserien förra säsongen och att vi tror att det skall vara lika enkelt även denna säsong. Så är inte fallet.

LH: Du har ett par gånger sagt till mig att dina spelare ibland är för bekväma och inte vill ta några onödig smäller runt mål.

FM: Har jag sagt så? Vad jag menar är att laget måste offra sig lite extra när det går tungt. Jag tyckte att när vi tagit ledningen igen i kvällens match när vi gör 2-1 så slappnade laget av i tron att nu vinner vi självklart den här matchen. Så blev ju inte utan Nacka kvitterar omgående till 2-2.

LH: Tony Boström, Nackas lagledare, tyckte att hans lag var värda två poäng idag.

FM: Jag kan förstå honom för Nacka gav aldrig upp och kunde mycket väl ha gjort 3-2 i tredje perioden och fått tre poäng.

LH: På onsdag är det match mot Åker. I första matchen hade ni ledningen med 3-1 men en dålig sista period gör att ni förlorar med 3-5.

FM: Jag är fullt medveten om det och därför måste vi verkligen vara på topp om det skall bli revansch på onsdag, avslutar Fredrik vårt samtal.

Nacka tar på onsdag i sin hemmahall emot Wings.

JÄRFÄLLA - NYNÄSHAMN         4 – 6  (1-2, 2-1, 1-3)

Nynäshamn fick två poäng och Järfälla en poäng i det första mötet mellan lagen. I den matchen blev det tolv mål under ordinarie speltid.

Det blev mycket mål även i det andra mötet, så det är tydligen full fart framåt från båda lagen när de möter varandra.

JHC hämtade igen underläge 0-2 till 2-2 och kvitterade i slutet av den andra perioden Nynäshamns ledning med 3-2 till 3-3.

Nynäshamn avslutade starkt i den tredje perioden och när Linus Lundström gjorde sitt tredje mål som betydde ledning med 6-3 var matchen helt avgjord. Simon Hermansson blev tvåmålsskytt.

Jag fick tag på tränaren i Nynäshamn, Patrik Jonsson, när spelarbussen var på väg hem till Nynäshamn igen.

LH: Det blev tre poäng mot Järfälla så nu har ni tagit fem av sex möjliga.

PJ: Järfälla hade kvitterat två gånger och i pausen mellan andra och tredje perioden sa vi till varandra att nu skall vi försöka köra ifrån ordentligt.

LH: Det blev en riktigt bra avslutning och ni går upp till ledning 6-3.

PJ: Det märktes redan när perioden började. Först fick vi beta av en utvisning vi fick när 7 sekunder återstod av andra perioden. Därefter spelade vi säkert och så kom de viktiga målen som gav ledning 4-3 som vi ökade till 5-3 och spelade mycket bra i power play som gav oss ledning med 6-3 och då var matchen helt avgjord.

LH: Ni gjorde ju en bra match i fredags mot Visby/Roma.

PJ: När man har spelat en så tuff match på fredag kväll och åker hem igen från Gotland på lördag och så är det match igen på söndag så känner man sig mör både fysiskt och mentalt. Men när man kan åka hem med tre poäng blir resan mycket lättsammare, avslutade Patrik.

Nynäshamn får besök av Vallentuna på onsdag och på fredag åker Järfälla över till Gotland och Visby/Roma.

VÄRMDÖ – VISBY/ROMA            3 – 7  (0-1, 1-4, 2-2)

Den första matchen mellan lagen vann Visby/Roma med 6-2. I slutet av mitt samtal med tränaren efter matchen mot Nynäshamn i omgång 11 påtalade han hur viktig matchen mot Värmdö var. Det är en sexpoängsmatch som vi gärna vill vinna för att hänga på de fyra lagen framför oss.

V/R lyckades till fullo med sin målsättning och skaffade sig en ledning med hela 5-0 innan Värmdö lyckades göra sitt första mål när det var 39 sekunder kvar av den andra perioden.

Joakim Hedlund blev den store matchvinnaren i V/R med sina tre mål varav två i power play.

Visby/Roma är det enda av de fyra topplagen som lyckas ta full pott. Laget ligger på tredje plats med samma poäng som Huddinge och Åker.

På onsdag har Värmdö en ny hemmamatch när Nyköping kommer på besök. På fredag spelar Visby/Roma i hemmahallen mot Järfälla.

NYKÖPING – ÅKER             4 – 5  (1-2, 1-2, 2-0, 0-0, 1-0)

1 172 personer kom till Stora hallen i Nynäshamn för att se Sörmlands verkliga derby. Nyköping var ute efter revansch för förlusten i första matchen då Åker vann hemma med 4-2.

Åker vann även det andra mötet mellan det båda framgångsrika lagen från Södermanland. Det blev ”bara” två poäng för Nyköping hämtade igen 0-2 till 2-2 och 2-4 till 4-4.

Nyköping vann den tredje perioden med 2-0 men lyckades inte göra något mål i förlängningen och när det blev straffläggning för att få fram bonuspoängen missade laget två av tre straffar med Åker satte två straffar i rad.

På onsdag åker Nyköping till Värmdö och Åker får besök av Huddinge.