Maten 23 februari 2007.

Ostfondue och Chokladfondue med kaffeost

Ostfondue

ca 300 g Västerbottensost

0,5 vitlöksklyfta

ca 1,5 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin

ca 0,5 dl koncentrerad tranbärsjuice från länet

1-2 msk maizenamjöl eller potatismjöl

salt, peppar

Gör så här;

Riv osten.

Skala och dela vitlöksklyftan.

Koka upp vin , tranbärsjuice och vitlök i gryta.

Sänk värmen och ta upp vitlöken.

Tillsätt osten.

Rör hela tiden på låg värme tills osten har smält.

Tillsätt maizenamjöl utrört i lite vatten.

Det skall bli en ganska tjock konsistens.

Smaka av med salt, peppar.

Häll upp fonduen i en fonduegryta och servera tillsammans med ex. blomkål, broccoli, morötter, saltgurka, paprika, tomater, ljust eller mörktbröd.

Ost bör inte koka eftersom den kan bli grynig.

 

Chokladfondue med kaffeost

ca 0,5-1 dl crème fraiche

ca 200 g block choklad ljus eller mörk (eller vanlig mjölkchoklad)

ev. 0,5-1 msk sirap

ev. 1 msk konjak

kaffeost i bitar

frukt i bitar apelsin, äpplen, jordgubbar och ananas)

hackade nötter

Gör så här;

Bryt chokladen i bitar och låt den smälta
med crème fraiche, sirap.

Värm försiktigt under ständig omrörning tills massan är slät.

Häll i ev. konjaken och rör om.

Häll i en fondue-grytan.

Doppa kaffeost och frukt i chokladen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista