1 av 3
Fotbollsmatch på Rödkallen. Pensionerade lotsen Olle Wikström och tidigare båtmannen Stig Gustafsson ser på.
2 av 3
Kulturminnesmärkta Heidenstamsfyren på Rödkallen, anno 1872.
3 av 3
Fiskelägret på Rödkallen.

Längst ut i skärgården

Den karga ön Rödkallen hittar du längst ut i det norrbottniska havsbandet. Här finns både den svenska sommardrömmen i form av röd-vita stugor i det gamla fiskarlägret, och en god dos historia. Öns kulturminnesmärkta Heidenstamsfyr, fiskarkapellet och den gamla lotsplatsen gör att ön bjuder på betydligt mer än bara sol och bad.

En röd liten stuga med vita knutar, helst på en ö i skärgården. Den svenska sommardrömmen brukar den kallas, denna enkla lilla stuga som så många längtar till.

Ett av de norrländska semesterparadisen heter Rödkallen, och ligger längst ut i skärgårdsbandet. Två av sommargästerna, Lisbeth och Stig Gustafsson, berättar hur det kommer sig att de hamnade på just Rödkallen:

Sven Gunnar Hedström, pensionerad fyrvaktare och förman på Sjöfartsverket  berättar som den kulturminnesmärkta Heidenstamsfyren på Rödkallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".