1 av 2
Världens största enskroviga kappseglingsbåt är enorm och 20 år efter de legendariska VM-seglingarna i Luleå 1988 besökte båten Norrbottensskärgården. Foto: Håkan Sjunnesson
2 av 2
Per Loheden är skeppare ombord på denna Maxi100 och vid kappseglingar är besättningen på hela 24 personer

Världens största kappseglare på besök i Norrbottens skärgård

Det är i dagarna precis 20 år sedan Luleå skärgård upplevde den magiska VM sommaren, 1988. Därför har världens största kappseglingsbåt, besökt Piteå och Luleå, de senaste dagarna.

Världens största kappseglingsbåt med ett skrov har varit i Luleå och Piteå under de senaste dagarna. Båten som är över 30 meter lång och 6,5 meter bred får vanliga familjesegelbåtar att se ut som badbaljor.

Ett lyckligt gäng norrbottningar hade turen att tillsammans med de fem besättningsmännen ombord få åka på en tur i Luleå skärgård.

Vår reporter Håkan Sjunnesson som fanns med ombord berättar att de precis hade lagt ut från kajen när skepparen Per Loheden gav order om att hissa det enorma storseglet upp i den hela 40 meter höga masten. Sex personer vevade under flera minuter i de tre vinscharna och det gick tungt, men till slut var seglet uppe.

Ombord på världens största kappseglingsbåt med ett skrov, en 32 ton tung Maxi100 passeras farleden mellan Klubbviken och Liggskär utanför Luleå i hela 15,5 knop för segel på kryssen och hon rör sig lugnt och värdigt i sjön.

Vid kappsegling är dom 24 i besättningen, men idag har skeppare Per Loheden fyra anställda besättningsmän och ett tjugotal intresserade norrbottningar till sin hjälp och den som vill får styra en stund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".