1 av 3
Strömmingblöta
2 av 3
Rolf Nilsson lagar Strömmingblöta.
3 av 3
Svampsnurra.

Maten fre 5 sep -08. Stömmingblöta och svampsnurror.

Rolf Nilsson Luleå bjuder på Strömmingblöta.

Kristina Wikström gör svampsnurror.

 

 

Först receptet på Strömmingblöta.

Till två personer behöver  du detta.

1 lit…Standardmjölk.  (3%)

12 st…Saltströmmingar.

Smör

Tunnbröd

Gör så här.

Tag 12 saltströmmingar och spola av dem med kallt vatten.Vattendra inte, blötan kan bli för osalt. Lägg strömmingen i en vid aluminiumpanna. Slå på mjölken.    Koka uoo och låt sjuda lätt i ca 3 min.                               (om det kokar går fisken sönder).

Ta upp strömmingarna med hålslev. Bena sex st strömmingar var. Lägg en rejäl bit smör på tallriken. Lägg ner tunnbröd i mjölken som finns i pannan.. Lägg sen det blöta brödet på tallriken över smöret och ät tillsammans med strömmingen.

Drick iskall mjölk därtill.

Recept Rolf Nilsson Bergnäset Lule.

Svampsnurror

1 gul lök eller salladslök

ca 2 dl hackad svamp ex. sopp av något slag

smör eller rapsolja

Örtkryddor citronpeppar, citronmeliss, dill, persilja, dragon, fänkål, salt och peppar

Smördeg gärna på rulle eller fryst

Gör så här;

Hacka löken och svampen i små bitar.

Fräs i smör eller rapsolja.

Krydda och smaka av.

Rulla ut smördegen och bred ut svampfyllningen och strö över osten.

Rulla ihop som när du gör en rulltårta.

Skär i 1,5-2 cm tjocka snurror och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla eventuellt med ägg.

Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter.

Servera t.ex. med lite crème fraice och lite gravad eller rökt lax eller till soppa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".