Maten fre 3 okt. 2008. Norrbottenbullen med hjortron och Höst äppelkaka

Här kommer recepten på Norrbottenbullen med hjortron och Höst äppelkaka.

50 gr jäst
150 gr smör
5 dl mjölk
1,5 dl sirap bak eller strösocker
2 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
ca 1 kg vetemjöl eller vetemjölspecial

Fyllning:
2 dl Creme Fraiche
2-3 dl hjortonsylt
ca 1 dl florsocker eller farinsocker
1 msk potatismjöl
ca 1 msk kanel

Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
1 dl pärlsocker

Gör så här;

Helst skall allt vara rumstemperatur.
Smula ner jästen i en assistent eller bunke.

Häll i mjölken (rumstemperatur eller värmd till max fingervärme 37º) rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt nästan allt vetemjölet,

Hyvla i smör och tillsätt socker, ägg, salt och kardemumma.

Arbeta degen smidig i maskinen eller för hand.

Tillsätt ev. mer mjöl.

Jäs degen under en kökshanduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
Kavla ut degen till en rektangel ca 1 cm tjock.
Blanda creme fraiche, hjortronsylt, florsocker,
potatismjöl och kanel och bred  ovanpå degen.
Rulla ihop degen till en rulle.
Skär remsor och snurra dessa till en snurra och placera i bullformar eller skär sneda bitar och ställ på högkant.
Lägg bullarna på bakplåtspapper och låt jäsa
ca 30 minuter under en handduk.
Pensla med uppvispat ägg som blandats med mjölken.
Toppa med pärlsocker.
Grädda bullarna i 200 grader 10-12 minuter.

Höst äppelkaka

ca 1,5 Svenska äpplen

200 g smör
2 dl socker
3 ägg
5 dl skrädmjöl
1 msk mjölk
4 droppar bittermandelolja

Gör såhär:
Skala äpplena och ta bort kärnhuset.

Skär i tunna klyfter eller riv grovt.

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och skrädmjöl, mjölk och bittermandelolja.

Smörj och bröa en rund form och häll smeten.

Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista