1 av 4
Edvin Portin intervjuas av SR Norrbotten
2 av 4
Kjell Ågren och Anders Lantto vid Färjeläget i Pello. Det var här som Edvin Portin rodde över Torneälven för att tala med gränsvakterna. Men nu fanns bara Tyska SS-förband som hade order att bränna finska Pello.
3 av 4
Kylänsaari i September 2008 fotograferad från Wuopios gårdsplan i Nivanpää Pello.
4 av 4
Wuopios hus som brändes ner 1944 byggdes upp igen efter kriget med exakt samma ritningsunderlag.

Bakhållet i Kylänsaari

Bakhållet på Kylänsaari handlar om den tyska reträtten i norra Finland i mitten av oktober 1944, när tyska SS-trupper brände ner den finska byn Pello.

Året är 1944 och Tyskland retirerar från norra Finland, under sin reträtt bränner de tyska SS-soldaterna finska byar och många finländare söker skydd i Sverige.

Den 16:e oktober 1944, alltså exakt för 64 år sedan rodde två svenska tullare, Ivar Snell och Edvin Portin över från svenska Pello för att se vad som händer på den finska sidan. Tullarna som beväpnat sig innan de rodde över till den finska sidag ser de tyska soldater som börjat bränna hus i Kylänsaari och försöker stoppa dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista