Kristina Wikström njuter av goda dofter.

Maten fre 24 okt 2008.

Päronsallad med vitkål. Kålrotssallad och Koriander rotfrukter.

Päronsallad med vitkål

¼ vitkålshuvud, ca 200 g

1 morot

1 liten bit purjolök

1 grovt rivet Svensk päron eller äpple

250 g créme fraiche  (10 % fett)

1 krm salt

½ krm svartpeppar

1-2 tsk senap

TIPS: Har du matberedare kan alla grönsaker läggas i bitar i matberedaren och hackas med kniven. Tillsätt Créme Fraiche, senap och kryddor i grönsakshacket i matberedare och blanda detta med kniven.

Gör så här:

Tag bort de yttersta bladen på vitkålen och ta bort stocken.

Strimla vitkålen fint i t ex matberedare eller med osthyvel.

Skala och riv moroten grovt .

Ansa, skär upp purjolöken och skölj purjolöken väl.

Strimla purjolöken fint. Tvätta päronet och kärna ur, riv  grovt.

Blanda ihop alla ingredienserna.

Smaka av med mer kryddor om det behövs.

Salladen är god till mat eller på smörgås.

Till smörgås bör grönsakerna vara mer finhackade.

Kålrotssallad

200 g kålrot

1 morot

1-2 äpplen

Dressing:

1 ½ msk pressad citron

½ dl koncentrerad äppeljuice

Gör så här:

Skala kålroten och morötterna. Riv rotfrukterna.

Tvätta och riv äpplena grovt.

Häll dressingen över.

Koriander rotfrukter.


0,5 kålrot

¼ vitkål

1-2 morötter

rotfrukter efter säsong
0,75 dl raps eller rybsolja
0,25 dl saft av pressad lime eller citron
ca 1 knippe färsk koriander
ca 0,25 tsk salt
0,5 kryddmått peppar

Gör så här;

Skala och skär grönsakerna i bitar.

Koka i saltat vatten, så att de fortfarande har tuggmotstånd.

Häll av vattnet och låt rinna av väl.
Blanda rapsolja med limesaft i en bunke.
Hacka koriandern och blanda ner i oljan.

Tillsätt rotfrukterna.
Smaka av med salt och peppar.
Låt marinera ett tag.
Värm de marinerade rotfrukterna.

¼ vitkålshuvud, ca 200 g

1 morot

1 liten bit purjolök

1 grovt rivet Svensk päron eller äpple

250 g créme fraiche  (10 % fett)

1 krm salt

½ krm svartpeppar

1-2 tsk senap

TIPS: Har du matberedare kan alla grönsaker läggas i bitar i matberedaren och hackas med kniven. Tillsätt Créme Fraiche, senap och kryddor i grönsakshacket i matberedare och blanda detta med kniven.

Gör så här:

Tag bort de yttersta bladen på vitkålen och ta bort stocken.

Strimla vitkålen fint i t ex matberedare eller med osthyvel.

Skala och riv moroten grovt .

Ansa, skär upp purjolöken och skölj purjolöken väl.

Strimla purjolöken fint. Tvätta päronet och kärna ur, riv  grovt.

Blanda ihop alla ingredienserna.

Smaka av med mer kryddor om det behövs.

Salladen är god till mat eller på smörgås.

Till smörgås bör grönsakerna vara mer finhackade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".