Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Maten fre 6 feb 2009. Rödingmosaik

Publicerat måndag 9 februari 2009 kl 12.46
1 av 3
Rödingmosaik.
2 av 3
Greta Huuva lärare till höger med några eleverna.
3 av 3
En tallrik med Rödingmosaik.

Programmet sändes från Samernas Utbildningscenter i Jokkmokk. Där finns bla en ettårig utbildning i Samisk matkultur.  Läraren Greta Huuva och några elever gav oss följande recept.

 

Rödingmosaik

ca 350 g röding (alt. lax, öring, sik)

1 tsk socker

1 tsk salt

Gör så här

Filea och tärna den färska fisken i cm stora bitar och pudra över salt och socker.

Lättgrava i några timmar eller använd färdiggravad fisk

Sås

5 msk creme fraiche/kesella

1 msk fransk senap

2 msk dill eller ängssyra

svartpeppar

Gör så här;

Blanda ihop creme fraiche/kesella, senap, dill eller ängssyra och peppra.

Rör ner fisken i såsen, smaka av.

Lägg röran på plastfilm eller folie och rulla den som en rulltårta.

Frys i några timmar.

Ta fram den ca 2 timmar före servering.

Skär i rulltårtsbitar och lägg upp på ex. ruccolabädd alt. babyspenat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".