Starten av Vasaloppet 2008. Foto: Scanpix.

Lars-Erik Persson är inget blåbär i spåret

På söndag körs Vasaloppet mellan Sälen och Mora, som arrangerats sedan 1922. På startlinjen finns då bland andra Lars-Erik Persson, som till vardags är professor vid Luleå tekniska universitet. En åkare som är allt annat än ett blåbär i skidspåren.

I år åker Lars-Erik Persson sitt 36:e Vasalopp. Räknar man även med ”Öppet spår” som han åkt två gånger varje år, under de senaste fyra åren, har han redan åkt Vasaloppet 46 gånger. Efter söndagens lopp blir det 47 gånger.

Hur orkar du med det här, att först åka två öppna spår och sedan ett vanligt Vasalopp, på en och samma vecka?

– Ja, det frågade jag mig själv första gången. Jag har ju gjort det här tre gånger tidigare och första gången var det en test om det verkligen gick att åka Vasaloppet två gånger efter varandra. En dag, utan vila emellan, och det gick överraskande bra. Sedan har jag fortsatt med det helt enkelt, säger Lars-Erik Persson.

Vad krävs det av dig som utövare för att du ska fixa det här?

– Ja, det här är ju lite livsstil jag har. Jag tränar ju året runt, på god motionsnivå om jag uttrycker det så. Vasaloppet har ju blivit viktigt för mig. Andra räknar ju det här med jul och påsk, men för mig är det mer tiden före och efter Vasaloppet, säger han.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".