Passionerade pensionärsdrömmar, sega datorer och ensamhet

Tisdagen den 24 mars

I dagens förmiddagsprogram berättade Anna Svahn Eriksson och Gun S Salo om sin pension för det kinesiska språket, datatorn Stefan Wedin gav tips för dem med sega datorer, utflyttade Kirunabon Nina Tikkala rapporterade att hon nu lagt mössan på hyllan och Eric-Hugo Johansson pratade om ensamhet.

Nina Tikkala från Kiruna bor och arbetar numera i Uddevalla, en kommun till våren nu definitivt har anlänt. I dgens morgonprogram berättade Nina bland annat att det nu blivit dags att lämna mössan hemma, det har helt enkelt blivit för varmt, något hon själv har lite svårt att förlika sig med med tanke att det fortfarande bara är mars, vilket på Kiruna-språk betyder - just det, vinter.

Prästen Eric-Hugo Johansson, som för närvarande arbetar i glesbygdsområden, reflekterade över detta med ensamhet och att leva ensam. För många människor i glesbygd är ett liv på egen hand det mest naturliga - att ta dagliga skoterturer upp på fjället, långpromenader med hunden eller att tillbringa en förmiddag med sig själv och en god bok är helt enkelt inget märkligt. Johansson menar att ensamheten i sig nog inte är ett så stort problem som många vill göra det till - däremot omges vi människor med enorma förväntningar och krav som till stor del handlar om att vi ska leva tillsammans i vackra lägenheter, ha ständigt kontakt och umgänge med en stor vänskapskrets, umgås på krogar och restauranger.

Gun S Ohlsson och Anna Svahn Eriksson gästade förmiddagsstudion och berättade om sin passion för det kinesiska språket. Tre gånger i veckan träffas de hemma hos varandra för att plugga, dessutom går de en universitetskurs för att ytterligare förbättra sina kunskaper.

Båda är numera pensionärer och de har bestämda mål för sitt pluggande. Anna är aktiv inom Rotary som sedan några år driver ett skolprojekt i Kina och tillsammans med Gun, som är pensionerad samhällskunskapslärare, vill hon delta i projektet på plats i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista