Ny konstnärlig ledare för Lule Stass

Tisdagen den 5 maj

Håkan Rudehill tar över det konstnärliga ledarskapet för Lule Stass, något som gläder alla dem som vant sig vid både sommarteater och adventskalender i Stadsparken. I tisdagens morgonprogram fick lyssnarna också nya tips när det gäller datoranvändning och programledaren Pelle Lindblom och prästen Erik Hugo Johansson diskuterade detta med hur lätt vi har för att dras med i katastrofvarningar.

Under ett stort antal år har den fria teatergruppen Lule Stass bland annat spelat sommarteater och gjort en ”levande” adventskalender i Stadsparken varje dag i december. När Lule Stass’ mångårige konstnärlige ledare och eldsjäl Harry Nyman avled väcktes givetvis frågan om dessa båda folkkära projekt skulle fortsätta.

I tisdagens förmiddagsprogram berättade Håkan Rudehill att han utsetts till ny konstnärlig ledare och att alla de som oroat sig nu kunde slappna av - det blir både sommarteater och adventskalender också kommande år, och dessutom planerar Håkan Rudehill tillsammans med resten av Lule Stass-ensemblem att leta ny publik. Isteater och babyteater är bara några av de idéer som finns med i planeringen.

Erik Hugo Johansson och Pelle Lindblom diskuterade undergångsteorier, detta med anledning av rapporterna om svininfluensan och Erik Hugo Johansson påminde om hur lätt vi människor har att förstora upp sådant som presenteras som nyheter - samtidigt som vi alla dagligen lever med betydligt mer reella hot.

- I dag sprids ju kunskap och information väldigt snabbt, inte minst via medier och internet, och ibland är det lätt att få intrycket att det är betydligt lättare att känna sig förtvivlad och rädd inför hotet om en ny sorts influensa än att ta till sig det faktum att exempelvis 1 miljard människor lever utan tillgång till rent vatten, säger Erik Hugo Johansson.

- Det finns en ackumulerad rädsla hos många människor som en sådan här gång, när medierna rapporterar om svininfluensen, gör att det lätt rinner över.

- Min erfarenhet är att vi människor till stor del styrs av två starka drivkrafter, den ena handlar om viljan att bygga upp, skapa relationer och liv och den andra om att riva ner, ge upp, inte orka.