1 av 2
Fjällnäs slott, Gällivare. Foto: Maritha Mossberg SR/Norrbotten
2 av 2
Susanne Östman i bröllopssviten i Fjällnäs slott, Gällivare. Foto: Maritha Mossberg SR/Norrbotten

Nordligaste träslottet

Sommarmorgon besöker Sveriges och kanske världens nordligaste träslott, och välkomnar Luleå hockeys senaste nyförvärv.

* År 1888 stod Sveriges, kanske världens nordligast träslott färdigt: Fjällnäs i Gällivare. För drygt sex år sedan köptes slottet av italienska turistföretagare för en miljon kronor av Gällivare kommun som då ägde byggnaden. Maritha Mossberg har besökt slottet och träffat den nya hotellchefen.

* Igår var det en speciell dag för 170 unga män och kvinnor som ryckte in vid A9 i Boden. Sommarradions reporter Lena Callne var där för att fånga stämningen under en laddad dag, fylld av nya intryck och viss förvirring för 150 killar och 20 tjejer som ska tillbringa nästan ett år tillsammans på A9 i Boden.

* Luleå hockeys nyförvärv från Kanada, tvillingarna Chris och Cam Abbot landade i söndags. Sommarradions David Zimmer träffade bröderna på ett gym i Luleå igår.

* Att ta sig mellan två landsorter utan att passera en loppis har i sommar varit lika svårt som en inte-nudda-golvet lek. De handritade loppisskyltarna i papp, tyg och trä har vuxit fram som sommarsvampar. P4 gör ett nedslag hos Mellanströms loppis och anriopar Eileen Burman, hängiven loppisletare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista