1 av 2
Glaserad ugnsrostad pumpa.
2 av 2
Skumbollar med havtorn.

Pumpagodis i Maten idag.

Recept från Maten i Radio Norrbotten, den 9 oktober 2009.

 

Glaserad ugnsrostad pumpa

 0,5 – 1 pumpa ex. butter nut som ser ut som ett päron
ca 0,5 dl rybsolja från länet
ca 2 msk honung

1 vitlöks klyft
timjan, rosmarin ev. koriander
flingsalt och peppar

 Gör så här;Skär pumpan i klyftor och skala med en kniv.Lägg pumpaklyftorna  i en ugnsäker form.Ringla över rybsoljan och honungen samt strö över kryddorna.Rosta i ugn på 225 grader i ca. 15 minuter.

 Pumpa mos

ca 1 kg rensad pumpa
vatten 0,5 tsk salt
örter ex.  basilika
ca 50 g smör
salt och peppar

 Gör så här;

Skala och skär pumpan i bitar.

Koka pumpan i vatten med salt tills de är mjuka.

Sila av vattnet,

Vispa eller mosa med en potatisstöt.

Tillsätt smöret, örterna och ev. lite vatten eller mjölk.

Smaka av med salt och peppar.

Pumpamoset passar bra till biffar, kött och korv.

 Skumbollar med havtorn

3 dl eller ca 260 g strösocker

0,75 dl havtornsjuice

65 g glukos (finns på apoteket)

3 g agar agar (finns på hälsokost)

4 äggvitor

1 tsk vaniljsocker el. vaniljstång

Tunnbröd

ca 200 g mörk choklad

ev. 20 g smör

 Gör så här;

Värm socker, agar agar, glukosen, havtorns juicen och vaniljsocker till 121 grader.

Använd en stektermometer för att kontrollera temperaturen.

Häll blandningen över äggvitan och vispa kraftigt, vispa långsammare till det har svalnat.

Stoppa i skumbollarna i frysen ca 2 timmar.

Smält lite av chokladen i micron några minuter.

Pensla tunnbrödet på ena sidan med choklad.

Bryt små bitar av tunnbrödet när chokladen har stelnat.

Klicka eller spritsa smeten på tunnbrödsbitarna eller baklåtspapper.

Smält choklad och ev. smöret och doppa bollarna i detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".