Rödbetor med pepparrotstopping, blåbärsgömma och en god efterrätt med vit choklad och tranbär. Maten fre 20 nov 2009.

Recept från Maten i Radio Norrbotten, den 20 november 2009

Efterrätten med vit choklad och tranbär.

100 g vispgrädde
100 g vitchoklad
2 äggulor
0,5 dl strösocker
ca 1 dl torkade tranbär hackade

 

Gör så här;
Hacka chokladen.

Koka upp grädden.
Tillsätt chokladen och rör om.

Vispa äggulor och socker.

Tillsätt chokladsmeten och rör om.

Fördela i ugnssäkra portionsformar och strö över de hackade tranbären.

Ställ formarna i ugnen i vattenbad ex. långpanna med vatten.

Tills de stelnat, ca 40 minuter.

Skaka lite på en form och se om det rör sig.
Ta ut formarna och strö över lite socker på
varje form.

Smält sockret i ugnen 250 grader eller med en liten brännare tills ett knäckigt täcke.

Blåbärsgömma

 

75 g smält smör

1 dl dinkelmjöl

0,5 dl rågflingor

0,5 dl strösocker

1 tsk bakpulver

ca 2 dl sylt ex. svartvinbärs-, blåbärs eller hjortronsylt

Maräng

2 äggvitor

1 dl strösocker eller florsocker

ev. glass

Gör så här;

Smält smöret och tillsätt mjölet, rågflingor, strösocker, bakpulver och rör ihop till en slät smet.

Klicka i smorda ugnssäkra portionsformar.

Klicka i sylten.

Grädda i 150 grader ca 15 minuter.

Vispa vitorna till ett hårt skum.

Rör försiktigt i sockret.

Grädda färdigt i 150 grader ca 5 minuter

Server gärna glass till.

Rödbetor med pepparrotstopping

4 rödbetor

Ca 1 sk rybsolja

Salt och peppar

Ca 1 dl creme fraiche

Ca 1 dl philadelfia ost

Ca 1 -2 msk riven pepparrot efter smak

Ca 0,5 tsk senap

Salt och peppar

Gör så här;

Skala och halvera rödbetorna samt skär av botten så att den kan stå.

Ställ rödbetorna i en ugnsäker form.

Ringla över oljan samt salta och peppra.

Blanda ihop pepparrrotstoppingen och smaka av.

Låt rödbetorna kallna och klicka röran på dessa dekorera med ex. örtkryddor.