1 av 4
Dags att äta lakasoppa
2 av 4
Lakasoppa med tillbehör.
3 av 4
Lake
4 av 4
Lakasoppa på gång

Maten med Lakasoppa

Recept från Maten i Radio Norrbotten, den 6 mars 2010

 

Lakasoppa

1 lake
ca 8 dl vatten

6 potatisar
1 liten kålrot

0,5 purjolök
fiskfond

ca 1-2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
dill
0,5 citron

Gör så här;
Flå fisken genom att dra av skinnet med ex. en tång ta vara på rommen. Rensa och skölj fisken.
Sjud laken i vatten med lite salt i en panna ca 5 minuter eller tills den släpper från benen.

Ta upp och bena ur fiskköttet.

Sila buljongen och häll tillbaks i pannan.

Skala och skär potatisen och kålroten i bitar.

Tillsätt i buljongen och låt koka tills den är mjuk.

Tillsätt grädde, fond, hackad dill, smaka av med salt och vitpeppar samt pressa i citronsaft.

Skölt och skiva purjolöken.

Tillsätt purjolöken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".