Påskbullar

Ca 20 st bullar

50 g (1 pkt) jäst
5 dl apelsinjuice, 37º
50 g smör, rumsvarmt, Norrmejerier
1,5 tsk salt
1 msk socker
5 dl grahamsmjöl
Ca 7 dl vetemjöl
Ca 0,5 msk gurkmeja


Smält smöret och häll det i juicen.
Smula ner jästen i en degskål.
Häll över den fingervarma vätskan och rör om
så att jästen löser sig.
Tillsätt de övriga ingredienserna men spar
1 dl vetemjöl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt med maskin tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30-40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Dela degen i 4 delar och rulla dem till längder,
dela ytterligare i 4 delar/längd.
Rulla till bollar. Lägg bullarna på smorda eller
bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa
under bakduk ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 225º.
Pensla bullarna med kallt mjölk, vatten eller ägg.
Strö ev över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen, 5-10 minuter.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".