Maten fre 1 okt 2010 om Rödlök

Här får du rödlöksrecept från dagens gästkock. Ingrid Johansson Råneå.

Rödlöksmarmelad.

Ca 250 gr rödlök. Tuynt skivat.

25 gr smör. (smält).

2 matskedar äppelcidervinäger.

1½ matsked socker.

1 lagerblad.

Salt och peppar.

Gör så här.

Stek löken i smöret  på låg värme så löken blir mjuk utan att brännas. Tillsätt övriga ingredienser i stekpannan. Tillsätt salt och peppar som du tycker. Låt stå och puttra en stund så det kokar ihop. Sen låter du det kallna. Fyll upp i en lämplig burk. Nu hardu en hemlagad marmelad.

Inlagd Rödlök.

1 dl ättika.

2 dl socker.

3 dl vatten.

2lagerblad.

Skiva 3-4 rödlökar,. Värm upp vätskorna och lägg i lagerbladet. lägg ner den skivade rödlöken i den heta lagen. Låt stå ca 6 till 7 timmar. Klarar sig en vecka i kylskåp.

Rödlökspaj.

3-4 rödlökar.

3-4 villöksklyftor

1 pkt spenat.

Ca2 dl lagrad ost.

3 ägg.

3 dl grädde.

Gör så här.

Skär röd och vitlöken i tunna skivor och lägg runt på pajskalet.. Gör likadant med spenaten. Vispa ihop ägg och grädde och häll över. Sätt på ugnen. 250 grader i ca 20 min. Kolla ugnen under gräddningen.

Pizza.

Ca tre potatisar som du skäri skivor.

1 dl creme fraich.

Fetaost.

En Röd lök skivad.

Citronskal från en halv citron.

Gör så här.

Börja med att  blanda creme fraich med fetaosten. Häll sedan iblandningen över pizzadegen. Därefter så sprider du ut potatisen ovanpå blandningen. (blandningen är istället för den traditionella tomatsåsen). Gör likadant med den fint skivade rödlöken. Toppa med det rivna citronskalet. In i ugnen på 250 grader ca 15 min. Kolla ugnen under gräddningen.

Rödlökssalsa.

En halv rödlök i tunna skivor.

Tai chilisås.

Honung

Persilja.

Gör så här.

Blanda i  rödlöksskivorna, häll på taisås. Späd med honung för att  mildra  tai’ens  bittersmak. Klipp på persilja. Kan användas till olika rätter.