Krämig potatissoppa med purjolök och lök

 

0,5 st purjolök
1 st lök gul
rapsolja
ca 5 st potatisar
ca 1 liter grönsaksbuljong
ca 1 dl lätt grädde, Norrmejerier
ev. salt och svartpeppar
timjan
creme fraiche
persilja

Ansa och skiva purjolöken.
Skala och hacka löken.
Fräs purjon och löken i olja på svag värme
utan att det får ta färg.
Skala och tärna potatisen.
Lägg i potatis och buljong med purjon och löken.
Sjud allt under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter.
Mixa alltsammans med mixerstav eller i matberedare
till en slät soppa.
Häll i grädde.
Sjud soppan ett par minuter och smaka av med salt,
peppar och timjan.
Servera soppan med creme fraiche, hackad persilja
och ett gott bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".