1 av 8
Dax att äta. Pilsnerbrässerad lammlägg med lagerbladssky & rostade rotsaker.
2 av 8
Ett splitter nytt restaurangkök.
3 av 8
Pontus Udd dagens kock.
4 av 8
Bistro Norrland.
5 av 8
Sötpotatis används till dagens maträtt.
6 av 8
Maten börjar att ta form på tallriken.
7 av 8
Maten klar att servera.
8 av 8
Pontus Udd väljer rödvin.
Maten

Pilsnerbrässerad lammlägg i Maten fre 28 jan 2011

Maten fre 28 jan 2011.

Pilsnerbrässerad lammlägg med lagerbladssky & rostade rotsaker. Kock är Pontus Udd på nya restaurangen Bistro Norrland i Luleå.

Pilsnerbrässerad lammlägg med lagerbladssky & rostade rotsaker

4 personer

4 stk lammläggar (baklägg)

1 gul lök

10 lagerblad

8 svartpeppar korn

2 flaskor pilsner ( 0,33cl)

1 dl koncentrerad kalvfond

1 tsk salt

vatten

2 morötter

2 palsternackor

2 sötpotatisar

olivolja

salt

peppar

Gör så här:

Skär löken i grova bitar och lägg den och lammet i en gryta.

Slå på pilsner, fond och kryddor. Fyll på med vatten tills det täcker lammet i grytan.

Koka upp och ta bort skummet som bildas på ytan.

Sänk värmen och låt lammet koka försiktigt (inte stormkoka då de kan koka sönder) i ca 1-1,5 timme.

Då köttet börjar lossna från benet är de färdigt.

Detta kan med fördel göras i förväg och låta lammet svalna i grytan i skyn, för att sedan värmas upp vid servering.

Lyft upp lammet och koka ner skyn till ca hälften och rör ner en klick smör innan servering.

Under tiden förbereder man rotsakerna genom att skala rotsakerna och skära dom i grova bitar.

Lägg dom i en ugnsfast form och ringla olivolja och kryddor över.

Baka i ugn på 200 grader i ca 20 min tills dom är klara.

Rotsakerna kan varieras till dom man själv gillar bäst.

Värm lammet i såsen eller i ugn innan servering och slå såsen över.

Smaklig måltid.

Pontus Udd Bistro Norrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista