1 av 3
Ann Öhman konstaterar att sonen Viktor alltid har varit en bolltalang. Foto: Sara Sällström/Sveriges Radio.
2 av 3
Att hjälpa andra familjer med erfarenheter av epidermolysis bullosa är viktigt för Ann Öhman. Foto: Sara Sällström/Sveriges Radio.
3 av 3
Viktor Öhman är forward i Kalix bandys P16-lag. Foto: Sara Sällström/Sveriges Radio.
Sällsynta sjukdomar

Blåsorna stoppar inte bandyträningen

7:42 min

Viktor Öhman i Kalix låter inte den sällsynta hudsjukdom han har hålla honom borta från bandyn. Även om det kan vara besvärligt ibland.

– Det är roligt att få lära känna nytt folk inom bandyn och möta andra lag som man aldrig har mött, säger han.

Sporten har dessutom visat sig fungera mycket bättre än till exempel fotboll eftersom fötterna sitter hårdare fast i en skridsko än i en fotbollssko. Då blir det mindre friktion mot huden och mindre risk för att det uppkommer blåsor. 

Blåsorna i huden är typiska för den ärftliga sjukdomen epidermolysis bullosa som Viktor Öhman har den mildaste varianten av. Han har mest besvär på händer och fötter.

När han var liten fick hans mamma Ann Öhman ibland låta bli att jobba hundra procent för att sköta om huden på det lilla barnet.

Nu är hon engagerad i patientföreningen för att hjälpa andra som har samma diagnos inom familjen, och sprida information om sjukdomen till vården.

– Det finns jättemycket att göra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista