Lángos med broccoli

 

ca 10 dl (550g) vetemjöl special
2 tsk salt
200 g kokt mosad broccoli (alt. potatis)
1 paket jäst
2 dl ljummen mjölk alt. vatten, 37° olja till fritering

Till pensling:

1-2 st pressade vitlöksklyftor
1 dl solrosolja
Häll det mesta av vetemjölet, ca 9 dl, salt och broccoli
alt. potatis i matberedarens skål.
Smula jästen över.
Häll i den fingervarma vätskan.
Kör degen med degkrokarna några minuter till
en ganska fast deg.
Tillsätt ev. lite mer mjölk alt. vatten.
Låt jäsa i skålen ca 45 minuter till dubbel storlek.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den.
Tillsätt ev. lite mer mjöl, det skall vara en smidig och
lätthanterlig deg.
Kavla eller platta ut tunna ovaler, ca 15 cm långa.
Låt bröden jäsa 10-15 minuter eller ställ degen i kylen
om du vill förbereda i god tid.
(Tag i så fall fram degen så den hinner bli rumstempererad
före friteringen.)
Hetta upp oljan till 180°.
Använd termometer eller lägg en bit vitt bröd i den heta oljan.
Om det blir gulbrunt på en minut är oljan färdig att användas.
Fritera några degbitar i taget tills de får en gyllenbrun färg,
dvs någon minut på varje sida.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Rör samman olja och vitlök.
Pensla langosarna med oljan.