Daniel Wikslund. Foto: Privat
Veckans färsking V 17 2012

En spelemans färsking

Daniel Wikslund - Malmberget
2:19 min

Soloartisten Daniel Wikslund bjuder på Veckans färsking med låten "Malmberget".

Daniel bor i byn Tjautjasjaur, strax norr om Gällivare. Sin sångdebut gjorde Daniel redan som fyra-åring i Vittangi, där farfar ställde honom på en pall framför köksspisen för att alla gäster skulle se honom.

Daniel började spela fiol när han var fem år på musikskolan i Västerås, gick i grundskolans musikklasser och längtade alltid till sommarloven, till Tjautjas och Tornedalen där han nu har etablerat sig som frilansande musiker efter många år utomlands och musikstudier i södra Sverige.

En gång om året, i augusti, bjuder Daniel in sina spelkompisar och medartister att hälsa på i Tjautjas under en vecka, och som avslutas med ett stort kalas för alla. Flottkalaset Tjautjasjaur lockar årligen över tusen besökare till en ö där Daniel anlägger något som liknar en Folkets Park i naturen.

Daniel blev utnämnd till Norrbottens numera yngste Riksspelman, för personligt och traditionsmedvetet spel av norrbottenslåtar. Detta är den finaste utmärkelse en svensk folkmusiker kan få.

Daniels musik är en slags svängig fiolkomp, en melodi som biter sig fast och en text med ett budskap är vad som behövs, och naturligtvis en vilja att göra något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".