1 av 8
Ida Norberg är i mitten och spelar förbrytaren Sickan i teaterpjäsen Doris. Foto: Ida Brännström / Sveriges Radio
2 av 8
Familjen Ringbjer med Simon på pappas rygg. Foto: Ida Brännström
3 av 8
Ida Norberg. Foto: Ida Brännström / Sveriges Radio
4 av 8
Simon Ringbjer. Foto: Ida Brännström / Sveriges Radio
5 av 8
Kirsten Sandberg är barnläkare på Sunderby sjukhus och ansvarar för barn med downs syndrom. Foto: Ida Brännström
6 av 8
Anna Pohjanen är verksamhetschef och gynekolog på Sudnerby sjukhus. Foto: Ida Brännström
7 av 8
Ida Norberg tillsammans med sina föräldrar Agne och Karin. Foto: Ida Brännström.
8 av 8
Simon Ringbjer tillsammans med storasyster. Foto: Ida Brännström / Sveriges Radio
P4 Dokumentär

Rätten till ett liv

49 min

Barn med downs syndrom brukar beskrivas som glada, spralliga och härliga. Men utvecklingen tillsammans med trenden gör det enklare att göra fosterdiagnostik för att upptäcka kromosomavvikelser i tidigt skede. 

Hemma hos familjen Ringbjer i Luleå är det full rulle som vanligt när en sprallig treåring leker med storasyster. Catherine och Leif var inte beredd på diagnosen sonen skulle ha. För Catherine blev det det första året tårfyllt. När första året hade passerat lärde hon sig leva med sonens diagnos, och i dag är det en del av familjens vardag.

I Pajala bor familjen Norberg som 1987 fick dottern Ida. De var inte heller beredda på diagnosen deras förstfödda dotter skulle ha. På BB var det hysteri när Ida föddes, men för föräldrarna var det inte så märkvärdigt, de ville bara hem med sin lilla flicka. I dag är Ida 25 år och bor i ett eget boende och har ett vad föräldrarna beskriver ett väldigt bra liv.

I vårt grannland Danmark har det blivit väldigt enkelt att upptäcka kromosomavvikelser och där föds inte många barn med downs syndrom. Hur det kommer bli i Sverige är fortfarande ovisst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista