Kristina Wikström, matkonsult på Hushållningssällskapet i Luleå och Ann-Louise Lång, antikvarie på Hägnan i Gammelstad. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
Sommarradion

Norrbottnisk mat och historia

Jordgubbar, potatis, rovor, morötter, älg- och renkött, fisk, bär och svamp... Under sommarmånaderna, men också under övriga tiden på året, är möjligheterna oändliga till att laga riktigt bra husmanskost i Norrbotten - och råvarorna behöver inte ha färdats många mil innan dom hamnar på tallriken.

Vad var det vi åt för 200 år sen här uppe? Hur fick man tag på råvarorna? Kan vi se spår av vår mathistoria i det vi har på tallriken idag? Och hur kan vi ta tillvara på dom råvaror som finns här uppe i norr på bästa sätt?

Ann-Louise Lång, antikvarie på Hägnan i Gammelstad och Kristina Wikström, matkonsult på Hushållningssällskapet i Luleå gästade Beatrice Karlsson i studion. Lyssna i sändningsarkivet från onsdag den 25 juli, mellan klockan 11.00 och 12.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista